Ştiţi cât e salariul minim în China ? În 2004 era a 12-a parte din cel din SUA, acum a ajuns la un sfert

Autor: Radu Racu 04.01.2012

Două din cele mai puternice oraşe din China au început anul cu majorarea salariului minim pe economie, într-un moment "cum nu se putea mai prost", după cum spun angajatorii, având în vedere perspectivele economice scăzute pentru anul acesta, erodate şi mai puternic de tendinţa exporturilor afectată de aprecierea monedei naţionale, scrie Financial Times.


Decizia autorităţilor din Beijing şi Shenzen cel mai probabil nu va face decât să dea tonul unor măsuri similare în restul Chinei. În ultimii ani a devenit aproape un ritual în China ca prefecturile să se întreacă în majorări salariale la început de an. La nivel naţional, creşterea medie anuală a fost de 22%, însă anul acesta majorările vor fi reduse, din cauza presiunilor asupra exporturilor, segmentul care a alimentat dezvoltarea statului asiatic în ultimele decenii.

Citiţi şi

Trei mari greşeli ale economiei americane pe care le repetă acum China

Oraşul sudic Shenzen, aflat în apropiere de Hong Kong, a anunţat că va majora salariul minim cu 15,9% la 1.500 de yuani (circa 238 de dolari conform cursului controlat de stat), în timp ce la Beijing creşterea este de 8,6%, la 1.160 de yuani. Shenzen a fost dintotdeauna oraşul cu cel mai mare salariu minim din China. Calculat la oră, salariul minim din Shenzen reprezintă acum a patra parte din cel cerut de legea federală din Statele Unite. În 2004, când autorităţile din Shenzen au introdus legea salariului minim, remuneraţia era a 12-a parte din salariul minim din SUA.


Porprietarii de fabrici spun însă că momentul ales pentru majorarea salariilor nu putea fi mai nepotrivit. "Celor din Shenzen nu le pasă că afacerile se zbat sub condiţiile economice din ce în ce mai dure", spune Stanley Lau, vicepreşedintele Federaţiei Industriaşilor din Hong Kong.


Exportatorii chinezi au fost de asemenea presaţi de aprecierea monedei naţionale, care a crescut cu 8,5% faţă de dolar în ultimul an şi jumătate, tendinţă care are loc pe fondul unui curs de schimb controlat de banca centrală a Chinei. Există numeroase voci care susţin că yuanul este ţinut artificial cu mult sub valoarea lui reală pentru a ajuta exportatorii locali.

Chiar şi în aceste condiţii, mai mulţi producători mici au început să se orienteze spre alte state din Asia pentru a produce mai ieftin, cum sunt Indonezia şi Vietnam, unde muncitorii sunt plătiţi mai putin. Şi producătorul de telefoane mobile Nokia, care a ales să închidă fabrica din România pentru a reloca producţia în Asia, a optat pentru Vietnam, unde salariul minim este de 40 de dolari pe lună.

Politica guvernului chinez de majorare a salariilor este menită să suţină creşterea economică prin consum şi să elimine prăpastia uriaşă a sărăciei care a generat în ultimul an revolte puternice în mai multe provincii.