Omul care ştia, încă din burta mamei, când va veni apocalipsa/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 06.01.2012

Dan C. Mihăilescu
Oare chiar m-am întors de la Athos?

Editura Humanitas

În 2011, îndată după Paşti, autorul a plecat într-un pelerinaj, "oarecum pe post de cronicar", la Sfântul Munte, însoţindu-i pe Constantin Flondor, Horia Paştina, Mihai Sârbulescu, Mircea Oliv, Ionuţ Totu şi câţiva tineri alumni - Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu, Nicolae Badiu, George Mircea, Crsitian Diţoiu. Era vorba de un pelerinaj al pictorilor "Prologului", sprijinit de ÎPS Andrei Andreicuţ. Cartea este relatarea călătoriei într-o lume pe care autorul nici măcar nu şi-o imagina şi în care ar reveni înainte de toate pentru "senzaţia stranie a colectivităţii mute, cu privirile fixate pe icoane şi auzul integral dăruit slujbei şi corului."



William Styron

Daţi foc acestei case

Editura ART

Traducere din limba engleză de Virgil Stanciu. Trei americani ajung într-un sat din Italia după cel de-al Doilea Război Mondial: un avocat naiv, un artist alcoolic şi un aristocrat şarmant, dar obsedat de femei. La o zi după întâlnirea dintre Peter Leverett şi vechiul său prieten, Mason Flagg, acesta din urmă a fost găsit mort. Orele premergătoare morţii acestuia, pline de violenţă şi de o senzaţie de irealitate înnebunitoare, au fost un coşmar pentru Peter. Trei întâmplări - o crimă, un viol şi o sinucidere - explodează în acest roman electric, plin de intensitate, aproape copleşitor prin formele dostoievskiene de manifestare a binelui şi răului.William Styron este unul dintre cei mai mari scriitori americani, a primit numeroase distincţii, un Premiu Pulitzer şi un National Book Award (pentru celebrul roman Alegerea Sofiei).



Ciprian Măceşaru

Străzi interioare

Editura Brumar

Al treilea volum de versuri al neobositului autor, cu obsesii permanente, ca orice creator. Cititorul le va descoperi singur. Exemple: "între sânii mari ai iubitei/ căpăţâna mea visează oceane/ şi insule paradisiace// de o mie de ani/ aştept palma care mă va trezi// "răsfăţatule!" îmi spune iubita/ sânii ei calzi îmi vorbesc despre moarte"; "păşesc peste umbră/ şi umbra se mută un pic mai departe// n-am ştiut niciodată cum să smulg/ ca pe nişte măsele stricate/ amintirile negre// soarele arde până în creier/ până în suflet// oraşul străluceşte orbitor/ manechinele adună umbra/ o închid în muzeu"



Mihai Mănuţiu

În Balkanya, eu şi ceilalţi demoni

Poeme şi prozopoeme

Editura Bibliotek

O antologie, cum spune şi subtitlul, de poeme şi poeme în proză, derutantă pentru cei mai mulţi dintre cei care nu-l cunosc pe Mihai Mănuţiu sau nu i-au văzut montările ce excelează în imagini surprinzătoare, ca să folosim un eufemism. "Sunt plin de mirare că mi se întâmplă tot ce mi se întâmplă - declara autorul, la scurt timp după apariţia volumului -, dar asta nu-mi induce o stare confesivă. Nu am de gând să-mi scriu memoriile, însă mi-aş dori să mai termin câteva cărţi, nu multe, pe care le visez, pe care am senzaţia că le-aş putea duce la bun sfârşit. Pe cât posibil, încerc să trăiesc într-un regim de plăcere. Îmi place starea de febră pe care mi-o dă lucrul la masa de scris. Ori senzaţia că umblu pe o lamă de cuţit atunci când montez o piesă nouă. Îmi place să predau, ca profesor, când studenţii mei mă învaţă să regândesc lucrurile pe care ştiu că nu le mai ştiu. Îmi place să inventez evenimente teatrale şi să produc întâlniri între artişti cu spirit inventiv şi creator."



Pierre Assouline

Portretul

Editura RAO

Traducere din limba franceză de Aurelia Ulici. "Ingres m-a pictat între 1844 şi 1848, dar locuiesc cu adevărat în tablou numai din dimineaţa aceea, acea primă zi a lunii septembrie 1886, care este dimineaţa morţii mele..." Portretul baroanei James de Rothschild, pictat de Jean-Dominique Ingres, este unul dintre cele mai faimoase tablouri din lume. Betty de Rotschild a fost o femeie de excepţie, a ştiut să se impună la Paris, deşi nu era franţuzoaică, a creat poziţia mondenă a familiei Rothschild, situaţia lor unică în Franţa. A fost lăudată pentru eleganţa ei epistolară şi spiritul de care dădea dovadă în salonul ei, salon în care de-a lungul timpului i-a avut oaspeţi pe Chopin, Heine, Rossini, Balzac şi pe mulţi alţii. Portretul baroanei James de Rothschild vorbeşte despre Franţa, despre una dintre cele mai frumoase şi controversate dinastii - dinastia Rotschild, despre aristocraţie şi lumea aristocraţilor, vreme de două secole.



Ron Currie jr.

Totul contează!

Editura Pandora M

Traducere de Gabriela Eftimie. Romanul a primit Premiul Alex Award al American Library Association şi a ocupat locuri fruntaşe în topurile de carte pe 2009 ale publicaţiei Los Angeles Times, ale postului National Public Radio şi ale site-ului Amazon.com. Comparat adesea cu Kurt Vonnegut sau Raymond Carver, Ron Currie Jr. este, la doar 36 de ani, unul dintre cei mai promiţători tinerii scriitori ai Americii. Eroul romanului ştie cu precizie, încă din burta mamei, cât mai are de trăit lumea în care el încă n-a apărut: o voce misterioasă îi descrie cum un meteorit va distruge Pământul în exact 36 de ani, 168 de zile, 14 ore şi 23 de secunde de la naşterea lui. Cu vestea neliniştitoare a apropiatei apocalipse în minte, Junior se va întreba toată viaţa: "Oare contează ceva din ceea ce fac?".