Cum a stat economia României în 2011 faţă de ţările vecine din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru 05.01.2012
Bilanţul performanţelor economice ale României şi cele ale statelor vecine membre ale Uniunii Europene (UE) scoate în evidenţă viteza cu care economia românească, a treia ca mărime din Europa Centrală şi de Est, şi-a revenit după recesiunea de 1,3% din 2010.


În al treilea trimestru Produsul Intern Brut al României a crescut cu 4,4% în raport cu perioada similară a anului anterior, ritm mai mare chiar decât cel al Poloniei, singurul stat din UE care a evitat recesiunea în timpul crizei economice mondiale, şi cel mai rapid dintre cele ale statelor vecine.

Creşterea economică a Ro­mâniei a fost însă pro­gresivă, în timp ce PIB-ul polonez a urcat constant în primele trei trimestre cu peste 4%.

La capitolul exporturi, creşterea României este substanţială, de 25% în primele nouă luni ale anului trecut, avansul fiind mai mic doar decât cel al Bulgariei. Este de ramarcat însă că în funcţie de valoare, expor­turile româneşti sunt mai mici decât, de exemplu, cele ale Ungariei, stat cu o populaţie de două ori mai redusă decât cea a României.

România are, însă, una dintre cele mai reduse rate ale şomajului dintre statele ve­cine, de 7,3% în octombrie, mai mare doar decât cea a Cehiei şi cu mult sub cele din Bulgaria - campionul şomajului, Polonia şi Ungaria. Salariile rămân în continuare un capitol cu care România nu se poate mândri. La salariul minim pe economie, Polonia se detaşează clar de statele vecine, cu un nivel de 358 de euro. România şi Bulgaria, de altfel cele mai sărace state din UE, sunt codaşele plutonului.

La inflaţie, România se situează la un nivel mediu, cu mult sub cel din Ungaria şi Polonia, dar cu mult mai mare decât cea din Bulgaria, în luna noiembrie.

În construcţii, România a înregistrat o revenire pu­ter­nică în al treilea trimestru, de la o scădere de 4,1% în T2 a activităţii, în raport cu anul anterior, la un avans de 8%, ceea ce face din sectorul românesc al cons­truc­ţiilor un caz special în regiune, exceptând Polonia, unde activitatea a crescut constant cu ritmuri mai mari de 15%.

La numărul de înma­triculări de automobile noi, România şi Polonia sunt cei mai slabi performeri, cu scăderi consi­derabile, de 9,8%, respectiv 8,8% în primele 11 luni ale anului trecut. Volumul înma­triculărilor din Polonia este de trei ori mai mare decât cel din România. Bulgaria conduce detaşat între statele vecine în funcţie de creşterea numărului înscrierilor în circulaţie de autoturisme noi, cu un avans de aproape 40%. Volumul înmatriculărilor din acest stat este de patru ori mai mic decât cel din România.