WSJ: Kodak îşi pregăteşte umbrela de faliment

Autor: Radu Racu 05.01.2012

Compania legendară din industria echipamentelor fotografice pregăteşte documentaţia pentru a intra sub protecţia capitolului 11 din legea americană a falimentului, în cazul în care nu va reuşi să vândă portofoliul de brevete digitale pentru a face rost de capital, scrie Wall Street Journal, citând surse anonime.

Kodak poartă în prezent negocieri cu mai mulţi creditori pemntru a strânge circa 1 miliard de dolari care ar trebui să ajute compania să depăşească procedura capitolului 11, au precizat sursele pentru ziarul american. Solicitarea protecţiei falimentului ar putea avea loc în a doua parte a acestei luni sau în luna februarie, a precizat publicaţia în ediţia online.

Acţiunile companiei au coborât cu 28% pe bursa de la New York în urma anunţului. Un purtător de cuvânt de la Kodak a refuzat să comenteze informaţiile.

În luna noiembrie a anului trecut, Kodak a avertizat că ar putea să nu supravieţuiască anului 2012 dacă nu va strânge 500 de milioane de dolari pentru a-şi plăti datoriile.

Capitolul 11 din legea falimentului din SUA plasează compania sub control judiciar pentru a împiedica o împărţire haotică între creditori. O companie aflată sub protecţia capitolului 11 are şansa de a ieşi din faliment, dacă îşi onorează calendarul de plăţi reeşalonate stabilit de o curte de justiţie. În SUA au mai fost înregistrate cazuri celebre de Capitolul 11, cel mai recent fiind cel al gigantului auto General Motors, care a ieşit de sub protecţia împotriva falimentului în anul 2010, la circa un an după ce ceruse protecţia legii. Echivalentul actului normativ în România este procedura de insolvenţă.