BCR: BNR încearcă să împingă băncile să dea credite

Autor: Voican Razvan 05.01.2012

Decizia de astăzi a BNR de a reduce dobânda-cheie de la 6% la 5,75% pe an poate fi citită drept o încercare a băncii centrale de a împinge băncile să crediteze clienţii privaţi, însă suntem sceptici în privinţa unei revigorări semnificative a creditului în lei atât timp cât ponderea creditelor neperformante rămâne ridicată şi economia în letargie nu poate genera destule proiecte cu un profil rezonabil risc-randament - aşa comentează analiştii BCR anunţul Consiliului de Administraţie al BNR privind al doilea pas la rând de reducere a dobânzii de politică monetară.

BCR crede că relaxarea politicii monetare va continua, iar dobânda-cheie va ajunge în martie la 5,5% având în vedere perspectiva de scădere a inflaţiei la 2-2,5% în T2, ceea ce ar reprezenta un minim istoric.

Cât priveşte leul, analiştii celei mai mari bănci de pe piaţă consideră că BNR are o poziţie confortabilă dată de rezervele valutare de 33,2 mld. euro, care îi permit să intervină pentru apărarea monedei când consideră necesar.