Companiile farma sunt optimiste: toate bugete pe creştere anul acesta

Autor: Ioana David 05.01.2012

În industria de medicamente, omul de afaceri Mihai Miron, proprietarul afacerii Ropharma, care operează o reţea de 110 farmacii dar are şi business de distribuţie, este probabil cel mai optimist. El are două variante de buget pentru 2012, unul care prevede o creştere cu 15%, şi altul care prevede un plus de peste 20% al business-ului. Businessul lui Miron s-a apropiat anul trecut de 400 mil. euro (circa 100 mil. euro), potrivit ultimelor informaţii disponibile.

Nici Octavian Iacob, directorul executiv al distribuitorului ADM Farm nu se gândeşte la scăderea cifrei de afaceri. Astfel, în 2012, business-ul ar putea creşte cu 15% comparativ cu nivelul de peste 200 mil. euro de anul trecut.

Mai rezervaţi sunt însă cei de la A&D Pharma, cel mai mare grup din piaţa locală, cu un rulaj de circa 800 mil. euro. În 2012 ei văd o creştere de sub 10% (single digit).

Optimismul managerilor din această industrie, care trece de 2,1 mld. euro, se bazează pe faptul că piaţa a crescut chiar şi în perioada de criză. Creşterea a venit însă cu riscul de neîncasare a banilor din piaţă, în condiţiile în care statul decontează reţetele după 300 de zile, iar farmaciile independente se zbat să rămână în viaţă. Totodată creşterea vine într-un climat incert, în care managerii aşteaptă noua formă a taxei pe vânzări (taxa clawback), care a suferit nenumărate modificări în ultimele luni, dar şi implementarea unei noi legi a sănătăţii.

Optimism este şi pe segmentul serviciilor medicale private, care rulează aproximativ jumătate de miliard de euro. Liderul, MedLife, ar putea ajunge anul acesta la un business de 62-63 mil. euro, comparativ cu nivelul de 48,5-49 mil. euro, potrivit unor date preliminare.

Rivalii de la Regina Maria au pregătit două scenarii de creştere, ambele cu două cifre procentuale, varianta optimistă mizând pe un avans de peste 20%, iar cea pesimistă pe 10-15%.

Medsana, operator controlat de grupul Athens Medical Center din Grecia, şi-a bugetat în 2012 o creştere de minimum 10%.

Clinicile private merg înainte şi cu investiţiile. Cel mai recent anunţ este cel al Romar, care are un buget de 2 mil. euro, bani care vor merge în finalizarea unei noi policlinici în Bucureşti şi în modernizarea celor existente. Clinicile şi-au realizat bugetul din acest an la un curs de 4,4 lei/euro. Potrivit unor informaţii furnizate, compania a avut o cifră de afaceri de 41,2 mil. lei (9,8 mil. euro) în 2010, care a staţionat anul trecut.