Bursa americană începe ziua pe minus, speriată de Europa

Autor: Marius Oncu - Mediafax 05.01.2012

Bursa din Statele Unite a deschis în scădere şedinţa de joi, din cauza temerilor privind stabilitatea financiară a zonei euro, dar declinul a fost limitat de date solide privind piaţa muncii din SUA, transmite Reuters.

Indicele industrial Dow Jones a pierdut 0,82%, Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,64%, iar Indicele compozit Nasdaq cu 0,30%.

Numărul angajaţilor din sectorul privat american a urcat cu 325.000 în decembrie, potrivit raportului unei companii private, peste aşteptările analiştilor de 178.000 de locuri de muncă, în timp ce Departamentul Muncii a anunţat că cererile pentru şomaj au înregistrat o scădere de 15.000 în ultima săptămână. Datele oferă noi dovezi privind îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii în SUA.

Cotaţiile din sectorul financiar s-au numărat printre acţiunile cu cele mai mari scăderi, afectate de declinul declinul înregistrat de băncile europene, ca urmare a temerilor investitorilor referitoare la capacitatea instituţiilor de credit din Europa de a obţine capital suplimentar.

În Europa, Franţa a reuşit să împrumute joi 7,96 miliarde de euro, cât şi-a propus, însă pentru obligaţiunile pe zece ani, de referinţă, costurile de împrumut au urcat iar cererea s-a redus faţă de emisiunile anterioare.