Face faţă Fondul de Garantare falimentelor din asigurări? Clienţii vor avea mai mult timp pentru a-şi recupera banii

Autor: Ciprian Botea 06.01.2012
Fondul de garantare a asiguraţilor administrează în prezent sute de dosare de despăgubire ale clienţilor mai multor companii de asigurări care au intrat în faliment în ultimii zece ani.


Clienţii companiilor de asigurări ajunse în faliment îşi vor putea recupera banii prin mecanismul de garantare în termen de cinci ani, în timp ce procedura de intrare în faliment va fi simplificată prin reducerea termenului în care instanţa trebuie să ia o decizie, potrivit unui proiect de modificare a legii privind redresarea financiară şi falimentul asigurătorilor.

Legea în noua formă se va aplica şi firmelor care desfăşoară numai activitate de reasigurare, dar nu vizează şi societăţile care operează pe baza paşaportului european privind libera circulaţie a serviciilor şi sunt autorizate de autorităţile de supraveghere din alte state membre ale UE.

"Modificările aduse legii vor asigura o mai bună funcţionare a mecanismelor de garantare. Protejarea intereselor şi drepturilor creditorilor va fi asigurată de reglementarea unui termen special de prescripţie de cinci ani în care fondul de garantare va putea plăti despăgubirile", se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în subordinea căreia se află şi fondul de garantare a asiguraţilor, instituţia care desbăgubeşte clienţii firmelor de asigurări intrate în faliment, va controla mai strict asigurătorii cu probleme financiare. CSA nu a răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF pe marginea modificărilor aduse legii falimentului. Firmele intrate în redresare financiară trebuie să convoace imediat adunarea generală a acţionarilor pentru a aproba majorarea capitalului şi să prezinte CSA dovada convocării, analiza detaliată a factorilor care au dus la scăderea marjei de solvabilitate şi un plan detaliat de măsuri pentru a remedia situaţia.

Totodată, pe lângă măsurile de inventariere şi conservare a bunurilor companiei pe toată durata procedurii de redresare financiară, CSA va putea restrânge sau chiar interzice dreptul societăţii de a dispune liber de aceste bunuri. Şi atribuţiile administratorului special au fost extinse, iar acesta va avea la rândul său dreptul de a convoca adunarea generală a acţionarilor.

Noua lege împarte mai clar răspunderea pentru neaplicarea măsurilor de redresare financiară, care revine în mod egal membrilor consiliului de administraţie şi conducerii executive a asigurătorului. Intrarea în faliment a unei companii în cazul în care aceasta este declarată insolventă trebuie pronunţată de un judecător şi poate fi contestată în termen de şapte zile. Termenul în care se putea face recurs este de zece zile în prezent.

Clienţii companiilor de asigurări trebuie să formuleze o cerere către fondul de garantare pentru a-şi primi despăgubirile, în timp ce creditorii care nu figurează în lista asiguraţilor trebuie să depună la rândul lor o cerere fără să li se mai impună un termen limită. Sub forma actuală a legii, aceştia au la dispoziţie un termen de două luni în care pot depune cererile de recuperare a creanţelor de la fondul de garantare.

Fondul de garantare a asiguraţilor gestionează în prezent dosare de despăgubire de la societăţi care au intrat în faliment după anul 2000. Instituţia a plătit în primele nouă luni ale anului trecut circa 1 mil. euro către creditorii acestor companii, potrivit datelor CSA.

Dreptul creditorilor de a cere declanşarea procedurii de faliment va fi însă limitat sub noua formă a legii, în condiţiile în care vor avea acest drept doar acei creditori

care deţin o creanţă mai mare de 45.000 de lei şi mai veche de 90 de zile.

Forte Asigurări a intrat în redresare financiară

CSA a hotărât în decembrie deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a Forte Asigurări. Raportul dintre marja de solvabilitate disponibilă şi fondul de siguranţă şi indicatorul de lichiditate au valori subunitare, 0,51 şi respectiv 0,03. Normele CSA prevăd pentru ambii indicatori valori minime de cel puţin 1. Finmacht (Elveţia) controlează 86,29% din acţiuni, alături de Compania Hotelieră Intercontinental - 13,61% si Petrom - 0,09%. Mediafax

Ce modificări sunt aduse legii falimentului?