Românii au dat pe gât aproape 11 milioane de algocalmine. Topul celor mai vândute medicamente după volum

Ziarul Financiar 06.01.2012

Criza dăunează sănătăţii, dar şi câte un algocalmin mai poate linişti durerea românilor. Cel puţin aşa arată topul celor mai vândute medicamente după volum.

Astfel, conform datelor prezentate de compania de cercetare IMS Health, în primele 11 luni din 2011 românii au cumpărat 10,9 milioane de algocalmine.

Pe locul doi în top se află Nurofenul, cu 9 milioane de unităţi vândute, în timp ce Paracetamolul, un alt analgezic, a fost cumpărat în 7,8 milioane unităţi.

Antinevralgic P se află pe locul 8, cu 4 milioane de unităţi vândute, după Aspenter (6,1 milioane unităţi), Aspirină (5,5 milioane unităţi) şi Enap (4,4 milioane unităţi).

Corina Ciolan mai spune că piaţa de medicamente va fi influenţată în acest an şi de forma finală a taxei de clawback. Aceasta este o taxă controversată, care se aplică vânzărilor producătorilor şi care a suferit nenumărate modificări. Taxa există în legislaţie încă din 2009, însă până în octombrie 2011 nu şi-a produs efectele din cauza formei neclare în care a fost publicată. Ultima variantă este în vigoare din octombrie 2011 şi a fost redactată într-o formă extrem de dură pentru producători, pentru că plătesc orice creştere a consumului peste bugetul stabilit de stat. Companiile au contestat această taxă, argumentul lor fiind că suma alocată de stat pentru pastile este mai mică decât necesarul şi de fapt sunt obligaţi să finanţeze un deficit. Taxa urmează să fie schimbată în perioada următoare.