Ministerul Finanţelor Publice ia 2,38 miliarde de lei de la bănci, la un randament în scădere

Autor: Monica Juganaru - Mediafax 09.01.2012

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate cu maturitatea de un an în valoare de 2,38 miliarde lei (546 milioane euro), aproape dublu faţă de valoarea indicativă, la un randament mediu în scădere cu 0,3 puncte procentuale, de 6,23%.

Băncile au subscris în total titluri de 4,42 miliarde lei, iar valoarea programată a licitaţiei era de 1,2 miliarde de lei.

Analiştii ING Bank se aşteptau la o cerere bună la un nivel al randamentelor în jur de 6,2%, având în vedere ratele scăzute de pe piaţa monetară şi faptul că pe piaţa secundară aceaste instrumente sunt cotate la 6,00-6,25%.

De asemenea, analiştii băncii se aşteaptă la deteriorarea condiţiilor de lichiditate la începutul noii perioade de constituire a rezervelor, respectiv din 24 ianuarie, ceea ce ar putea limita luna viitoare mişcările descendente ale randamentelor.

Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată pe 19 decembrie, când Ministerul Finanţelor a atras 1,71 miliarde de lei, la un randament de 6,55% pe an.

În luna ianuarie, Finanţele intenţionează să împrumute 4,5 miliarde lei, prin licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie şi redeschiderea a trei emisiuni de obligaţiuni. Cea mai mare sumă, de 3 miliarde lei, ar urma să fie împrumutată pe termen scurt.

Următoarea licitaţie este programată joi, 12 ianuarie, când Finanţele vor să vândă obligaţiuni pe trei ani, în valoare de 500 milioane lei.

MFP a împrumutat în anul trecut 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 miliarde lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010.