Şeful băncii centrale a Elveţiei a demisionat pentru că a speculat pe cotaţia dolar-franc elveţian. Iniţial, s-a crezut că soţia lui a făcut tranzacţiile

Autor: Alexandru Matei 10.01.2012

Philipp Hildebrand (foto), şeful băncii centrale a Elveţiei, şi-a dat demisia în urma scandalului în care este acuzat de insider trading. Presiunea asupra bancherului a crescut după ce s-a dovedit că el se află în spatele unor tranzacţii valutare în urma cărora a câştigat câteva zeci de mii de franci. Iniţial s-a crezut că tranzacţiile au fost făcute de soţia sa, dar un săptămânal elveţian susţine că are dovezi că Hildebrand a fost cel care a făcut tranzacţiile.

Hildebrand ar fi cumpărat mai mult de 500.000 de dolari în două tranzacţii datate pe 15 august, pe care i-a vândut în septembrie cu un profit de 75.000 de franci. În august dolarul valora 0,79 franci, comparativ cu 0,92 franci la începutul lui octombrie. La 6 septembrie, banca centrală elveţiană a stabilit un curs maxim de schimb de 1,20 franci pentru un euro - o mutare care a luat prin surprindere traderii şi care a dus la căderea puternică a francului cu peste 15% faţă de celelalte monede importante.

"Am acţionat nu doar conform regulilor, dar şi corect", s-a apărat Hildebrand într-o conferinţă de presă săptămâna trecută. "Nu cred că am încălcat vreo lege. Dar înţeleg că publicul are anumite nelămuriri."