Alba-neagra cu ratingul AAA al ţărilor UE. Fitch nu retrogradează Franţa, Parisul contraatacă cu un deficit bugetar în 2011 sub aşteptări

Autor: Iulian Anghel 10.01.2012

Agenţia de evaluare Fitch nu va modifica în 2012 ratingul AAA al Franţei, cel mai bun posibil, a lăsat să se înţeleagă Ed Parker, care supervizează rating-urile ţărilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, el aratându-se optimist că zona euro va sfârşi prin a scăpa de criza datoriilor suverane.

"Pe baza unor anumite tendinţe economice şi monetare nu ar trebui să retrogradăm ratingul Franţei în acest an", a declarat Parker, în timpul unui seminar, la Londra, organizat de agenţia de rating.

Perspectiva ratingului Franţei este astăzi negativă.

Parker a declarat pentru Reuters că triplul A al Germaniei nu comportă niciun risc, iar cel al Austriei nu este ameninţat pentru moment, chiar dacă ceea ce se întâmplă acum în Ungaria ar putea reprezenta un risc pentru Viena.

Alte ţări cu AAA în Europa mai sunt Olanda, Finlanda şi Luxemburg.

Parker a adăugat că ţările din zona euro aflate sub supraveghere financiară cu perspectivă negativă - Belgia, Spania, Slovenia, Italia, Irlanda şi Cipru şi-ar putea vedea ratingul retrogradat.

În aceeaşi vreme, un alt responsabil al Fitch, David Riley, şeful diviziei globale de ratinguri de ţară al agenţiei, a susţinut, la aceeaşi conferinţă, citat de The Wall Street Journal, că Italia reprezintă cel mai serios risc pentru moneda euro în contextul crizei din Europa întrucât trebuie să răscumpere în acest an un volum descurajator de obligaţiuni de stat, iar lipsa unui acord între liderii europeni privind implementarea unui "firewall" (mecanism de protecţie care să oprească extinderea efectelor crizei) în regiune pune presiune pe ratingul ţării.

Pe de altă parte, premierul francez, Francois Fillon subliniase luni "buna conduită" a Franţei în materie de deficit. Inferior faţă de previziuni, deficitul bugetar al Franţei în 2011 va fi "foarte probabil" sub ţinta de 5,7%. Potrivit cotidianului economic Les Echos, Fillon a dorit să transmită, prin spusele sale, un mesaj puternic agenţiilor de rating - într-o vreme în care Parisul aşteaptă un vertict "iminent" în materie de rating.

În vreme ce alte ţări europene îşi văd deficitul derapând, Franţa şi-a menţinut obiectivele şi va face în continuare acest lucru.

"Când peisajul se schimbă şi vom constata un ecart în raport cu traiectoria pe care ne-am propus-o, ne vom ajusta parametrii şi vom lua măsuri care vor garanta că ne ţinem de aceste angajamente. Este gajul credibilităţii noastre vis-a-vis de francezi şi de pieţe."

În noiembrie trecut, agenţia de evaluare Moody's a ameninţat că va retrograda ratingul Franţei, lucru care a produs o furtună la Paris însoţită de atacuri la adresa agenţiilor de evaluare. Şi alte ţări europene cu rating maxim au fost ameninţate cu retrogradarea, pe fondul extinderii crizei datoriilor suverane în Europa.