Grecia va fi salvată prin faliment. Al unor bănci sau al unui mod de viaţă

Autor: Victor Rotariu 11.01.2012

Grecia va fi salvată. Rămâne de văzut când şi dacă acest lucru se va întâmpla prin falimentul unor bănci sau prin reducerea drastică a nivelului de trai al poporului elen.

Miza la nivelul UE nu este însă Grecia, ci, ca aproape în totdeauna, costul final, răspunsul la următoarea întrebare a investitorilor: "Ce este mai scump? Să fie dată afară sau să fie păstrată în zona euro?"

Cum salvezi un stat scăzându-i datoria publică de la 160% la 120% din PIB într-un moment în care vrea să ajungă la un deficit de 5,4% de la 9% din PIB, cu o recesiune de 2,8% din PIB în fundal?

Faptul că va plăti mai puţin pe dobânzi, care urcă până la circa 35% pe an la împrumuturile pe 10 ani, este deja inclus în această ţintă de deficit, la fel ca şi creşterea impresionantă a veniturilor. Mai mult decât atât, pe de o parte îi reduci datoria, pe de alta îi sugrumi şi mai mult economia cu măsuri de austeritate. Pe aceste cifre însănătoşirea nu se vede la orizontul următorilor 5-10 ani iar piaţa nu poate aştepta atât.

Miza nu este însă Grecia, ci banii băncilor şi banii investiţi de BCE şi FMI. Citiţi mai multe pe www.gandul.info.