​Ce se ascunde în spatele profiturilor Apple sau Microsoft? Muncitorii unei fabrici din China ameninţă cu sinuciderea în masă din cauza condiţiilor de muncă

Autor: Andrei Chirileasa 11.01.2012

Circa 150 de angajaţi ai companiei chineze Foxcon, cel mai mare producător de echipamente electronice din lume, au ameninţat că se vor sinucide sărind de pe acoperişul frabricii, din cauza condiţiilor de muncă, informează Telegraph.

Foxcon produce echipamente pentru companii precum Apple, Sony, Nintendo, HP, Microsoft (consola XBox 360) şi multe alte branduri cunoscute.

Costurile mici de producţie din China au susţinut până acum creşterea puternică a profiturilor Apple. Costul de producţie al unui telefon iPhone 4S este de circa 200 de dolari, în timp ce preţul de vânzare la liber (fără abonament la un operator de telefonie mobilă) ajunge la aproape 750 de dolari.

Astfel se explică cum Apple a raportat anul trecut (încheiat la 30 septembrie 2011) un profit net de 25,9 mld. dolari, la venituri de 108,2 mld. dolari, adică o marjă de profit net de 24%.

Foxcon este unul dintre cei mai mari angajatori din lume, depăşind anul trecut pragul de un milion de angajaţi. Principalul atu al companiei îl reprezintăcostul redus al forţei de muncă, însă nemulţumirile angajaţilor sunt tot mai numeroase. Presiunile pentru salarii mai mari şi pentru condiţii de muncă mai bune ar putea determina creşterea costurilor de producţie ale Foxcon şi, implicit, costuri mai mari pentru Apple, Microsoft şi compania.

Anul trecut, 18 muncitori s-au aruncat de pe clădirile companiei, determinând Foxcon să instaleze plase de siguranţă în jurul principalelor fabrici.

Acţiunile Apple s-au apropiat din nou de maximele istorice în ultimele zile, depăşind pragul de 420 de dolari. Capitalizarea companiei a urcat astfel la 390 mld. dolari, fiind a doua din lume după Exxon.