Topul sporturilor în funcţie de numărul de sportivi legitimaţi

Autor: ProSport 12.01.2012

În 2010, am avut numai 234.569 de legitimaţi, la toate sporturile, un număr infim raportat la totalul locuitorilor. În ultimii 20 de ani, tinerii şi-au schimbat preferinţele: de la handbal, şah şi modelism s-a trecut la tenis de câmp şi baschet. Fotbalul a fost întotdeauna lider detaşat.

Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii un raport oficial cu numărul de sportivi legitimaţi din România. "Recensământul" vizează anul 2010, este cel mai recent în materie şi vine cu un verdict care dă măsura situaţiei reale a "celui mai bun ambasador al ţării", aşa cum le place politicienilor să numească sportul atunci când se înghesuie pe la aeroport pentru a prinde un loc în flancul vreunui campion mondial sau olimpic.

În urmă cu doi ani, în România au fost contabilizaţi 234.596 de legitimaţi, adică numai 1,2 la sută din populaţie. "Este infim! Gândiţi-vă că în Franţa există 16 milioane de sportivi legitimaţi, la o populaţie de 65 de milioane de locuitori. Adică 25 la sută! Pe lângă aceştia mai sunt încă 3,5 milioane de voluntari, care asigură organizarea tuturor competiţiilor, până la baza piramidei. În Germania şi Marea Britanie procentul e şi mai mare", spune Octavian Morariu, preşedintele COSR.

Fostul rugbyst pune declinul sportului nostru, în special cel olimpic, pe seama scăderii numărului de practicanţi. "Rezultatele sportului de calitate se bazează şi pe cât de largă este baza piramidei. În condiţiile actuale este normal ca rezultatele să se diminueze. Nu putem ţine pasul cu degradarea continuă a numărului de practicanţi. Eu vorbesc de ani de zile de nevoia unei reforme în sport. Probabil că e nevoie de un eşec dur la Olimpiadă pentru a se întreprinde ceva în acest sens", a mai punctat Morariu.

Mai multe federaţii, mai puţini sportivi

Comparativ cu începutul anilor 90, numărul de practicanţi pare să nu fi scăzut prea mult: în 1993 existau aproape 300.000 de legitimaţi, acum, sunt cu 65.000 mai puţin! Analizând însă structura pe sporturi, discrepanţa între decade este mare. În primul rând, în 93 erau numai 49 de federaţii naţionale. În 2010, numărul acestora a crescut la 60. Apoi, s-a ajuns în situaţia în care aproape jumătate din numărul de practicanţi să provină din fotbal. Restul federaţiilor, multe dintre ele olimpice, abia dacă depăşesc o mie de practicanţi (cazul scrimei, 1200 de sportivi în 2010, sport cu titluri mondiale obţinute la zi).

Citiţi mai multe detalii pe www.prosport.ro