Petrom reacţionează: Suntem consecvenţi în aplicarea unei politici de preţuri care se bazează pe cotaţiile internaţionale

Autor: Roxana Petrescu 12.01.2012

Petrom, cea mai mare companie din România, spune că politica de preţuri aplicată de companie se bazează pe cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei. Declaraţie vine în contextul în care firma a aplicat azi o nouă scumpire la pompă, de nouă bani pe litru şi la benzină şi la motorină, la noua două zile după ce a primit o amendă de peste 500 de milioane de lei de la Consiliul Concurenţei pentru îneţelegeri cu ceilalţi jucători din piaţă pentru a retrage un sortiment de benzină în 2008.

"Petrom este consecvent în aplicarea unei politici de preţuri care se bazează pe cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de competiţia de pe piaţa locală. Petrom nu a efectuat nici o modificare de preţ în perioada 5 noiembrie 2011 - 1 ianuarie 2012. În data de 1 ianuarie 2012, preţurile au crescut datorită exclusiv accizelor: a crescut atât nivelul accizei la motorină, cât şi valoarea accizei la motorină şi benzină exprimate în RON (pe baza unui curs de schimb EUR/RON mai mare decât cel folosit în cursul anului 2011)", explică reprezentanţii companiei.

Totodată, Petrom mai spune ca dacă de la începutul anului cotaţiile Platts la motorină au crescut cu 8% în lei şi cu 7% la benzină, preţurile la pompă au crescut cu 3%.