Preşedintele demisionar al Băncii Naţionale a Elveţiei va fi plătit încă 12 luni

Autor: Marius Oncu 12.01.2012

Fostul preşedinte al Băncii Naţionale a Elveţiei Philipp Hildebrand va primi salariul încă 12 luni, chiar dacă luni şi-a anunţat demisia, ca urmare a unor tranzacţii valutare neautorizate efectuate de soţia sa, potrivit AFP.

Confirmarea informaţiei, apărute iniţial în presă, de către banca centrală a declanşat critici puternice din partea unor partide politice, în pofida faptului că este o prevedere a regulamentului instituţiei.

Perioada de 12 luni în care Hildebrand va continua să primească salariul include 6 luni de preaviz şi 6 luni în care acesta nu are voie să lucreze la o bancă. Interdicţia este de până la 12 luni în privinţa marilor grupuri bancare elveţiene.

Banca Centrală nu a dezvăluit salariul fostului preşedinte, dar veniturile acestuia în 2010 s-au situat la 861.900 de franci (710.000 de euro).

Foştii membri ai consiliului director pot lucra pentru alte companii după ce părăsesc banca cenrală doar cu acordul Consiliului Bancar. Dacă Hildebrand va fi implicat în viitor într-o activitate autorizată generatoare de venit, suma plătită de bancă va fi diminuată în funcţie de salariul acestuia.

Hildebrand a demisionat luni cu puţin timp înaintea unei audieri în comisia economică a camerei inferioare a parlamentului elveţian. Preşedintele Băncii Elveţiei a fost chemat pentru a fi audiat cu privire la tranzacţia valutară controversată efectuată de soţia sa la scurt timp înainte ca banca centrală să ia cea mai importantă decizie de anul trecut, plafonând cursul francului.

Fostul şef al băncii centrale a fost acuzat de insider trading, după ce un angajat al băncii Sarasin, prin care lucrează familia acestuia, a "scurs" detaliile privind o tranzacţie efectuată de soţia guvernatorului către avocatul unui adversar politic al acestuia.

Kashya Hildebrand a schimbat pe 15 august 400.000 de franci elveţieni în 504.000 de dolari, iar trei săptămâni mai târziu Banca Elveţiei, sub conducerea lui Hildebrand, a plafonat cursul francului pentru a opri aprecierea în raport cu dolarul şi euro, venind astfel în sprijinul exportatorilor.