Taxa auto 2012: Calculatorul oficial unde verifici cât costă noua taxă pe poluare

Autor: Gândul 13.01.2012

Începând de vineri, românii îşi pot calcula singuri taxa auto pe care trebuie să o plătească în 2012 pe site-ul oficial al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la secţiunea "Calculator taxa pe poluare 2012". Noua formă a taxei auto a intrat în vigoare astăzi, vineri, 13 ianuarie.

Proprietarii de automobile trebuie să completeze mai multe câmpuri, oferind date specifice despre vehiculele pe care le deţin, pentru a putea obţine rezultatul corect.

Printre informaţiile pe care proprietarii trebuie să le cunoască pentru a-şi putea calcula taxa pe care trebuie să o plătească se află categoria în care se încadrează autovehicolul( M1, M2, M3, N1, N2, N3), capacitatea cilidrică a motorului, norma de poluare a maşinii, vechimea şi emisia de dioxid de carbon ale acesteia (grame CO2/km).

Românii care deţin autovehicule dotate cu motoare Diesel ce sunt prevăzute din fabricaţie cu filtre de particule vor primi o reducere de 25% din taxa auto. Pentru a putea scădea această sumă, calculatorul Fiscului oferă o opţiune ce calculează taxa pe poluare şi pentru maşinile cu motoare care funcţionează cu motorină.

Vedeţi cum arată calculatorul oficial pentru noua taxa de poluare pe www.gandul.info