Premierul Franţei, despre reducerea ratingului: Să nu dramatizăm

Autor: Adrian Voicu 14.01.2012

"Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's s-a invitat la prezidenţiale cu 100 de zile înainte de alegeri", scrie Les Echos, făcând referire la decizia firmei de a reduce ratingul pentru nouă ţări din zona euro, inclusiv Franţa.

Premierul Franţei Francois Fillon a declarat sâmbătă că pierderea ratingului AAA nu trebuie nici "dramatizată" nici "subestimată".

"Franţa este o ţară sigură, o ţară în care investitorii au încredere şi pot avea încredere. Agenţiile de evaluare sunt barometre utile, dar nu sunt ele cele care fac politica Franţei", a declarat în această dimineaţă oficialul francez.

Declaraţiile premierului vin la scurt timp după ce candidatul socialist la prezidenţiale Francois Hollande a declarat că decizia S&P arată că bătălia a fost "pierdută" de către Nicolas Sarkozy. "Este o politică cea care a primit reducerea ratingului şi nu Franţa", a spus Hollande, calificând acest downgrade drept unul "grav".

Premierul Franţei a mai spus că măsurile bugetare luate până în prezent sunt suficiente, dar că "dacă vom avea o vizibilitate mai bună în privinţa perspectivelor de creştere economică, vom putea face ajustări".

Vineri, agenţia de rating a atenţionat că există cel puţin o şansă din trei ca o nouă reducere a ratingului să aibă loc în 2012-2013 dacă "finanţele publice vor devia de la drumul trasat în privinţa consolidării bugetare".