Merkel: Europa trebuie să acţioneze cât mai repede după reducerea ratingului

Autor: Adrian Voicu 14.01.2012

Reducerea ratingului în zona euro de către agenţia de evaluare financiară S&P subliniază nevoia ca Europa să acţioneze repede în privinţa regulilor fiscale şi să pună cât mai repede cu putinţă a fondului de salvare, a declarat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel.

"Suntem acum provocaţi să implementăm coeziunea fiscală chiar mai repede... şi să o facem cât mai hotărât, nu cu blândeţe", a spus cancelarul.

"Vom lucra de asemenea în particular pentru implementarea mecanismului de stabilitate financiară, ESM, cât mai repede posibil - este important din punct de vedere al încrederii investitorilor".

Standard & Poor's a decis vineri reducerea ratingului pentru nouă din cele 17 ţări din zona euro. Germania şi-a păstrat ratingul AAA, în timp ce Franţa şi Austria l-au pierdut.

Decizia S&P nu a fost o surpriză, a spus Merkel. "Este una dintre cele trei agenţii de rating", a adăugat oficialul. "Am luat-o în considerare. Nu ne-a surprins în totalitate, ţinând cont de discuţiile avute în ultimele săptămâni".