Valeriu Tabără: "O anumită contribuţie pentru ce se întâmplă o au mass-media". Cine (nu) este îndreptăţit să participe la proteste

Autori: Elvira Gheorghita - Mediafax , Adrian Marica 15.01.2012

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără este deocamdată singurul ministrul de la Palatul Victoria care a reacţionat la protestele din Bucureşti.

Referindu-se la protestele stradale care au loc în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, Tabără a declarat că mass-media din România au "o anumită contribuţie" la propagarea manifestaţiilor, făcând referire la faptul că presa este "împărţită" şi, în vreme ce o parte nu acordă foarte multă atenţie protestelor, altă parte oferă foarte mult spaţiu pentru acoperirea acestui subiect.

"Nu cred că mai putem vorbi despre manifestaţii pe tema legii sănătăţii, care nu sunt justificate", a declarat Tabără pentru gândul. "Opoziţia face o mare greşeală susţinând asemenea proteste".

Acesta a punctat şi faptul că între cei care protestează există şi grupuri de oameni care nu ar trebui să fie în stradă.

"Unele categorii, cum ar fi revoluţionarii care se află la proteste, nu au nicio justificare să o facă", a adăugat acesta.

Ora15:27 Aproximativ 150 de persoane au venit, duminică, la ora 14.00, în Piaţa Universităţii, sloganul celei de a treia zi de proteste fiind "fără violenţă", după ce acţiunea de sâmbătă a degenerat, 30 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale şi alte zeci fiind reţinute în urma violenţelor.

Este pentru a treia zi când oamenii se adună în centrul Capitalei. Sunt calmi şi spun că vor un singur lucru, anume să vorbească despre nemulţumirile pe care le au, să-şi spună păsurile.
Toată lumea face apel la calm şi să nu mai fie violenţă. Oamenii se adună treptat, la ora transmiterii acestei ştiri fiind deja câteva sute de persoane care scandează, arborează pancarte sau flutură steagul naţional, emblematic pentru Revoluţia din decembrie 1989.

Unii manifestanţi spun că au venit pentru a-l susţine pe Raed Arafat, dar numărul acestora este redus în comparaţie cu cel al celor din zilele anterioare. Mesajul s-a schimbat, nemulţumirile fiind în principal legate de problemele sociale şi economice.

Apel la calm au făcut duminică şi primarul general Sorin Oprescu, Transparency International Romania, dar şi Jandarmeria Română.

La fel a început şi sâmbătă: paşnic, cu oamenii grupaţi în diverse părţi ale Pieţei Universităţii, la KM O sau la fântâni, în faţa Facultăţii de Geografie.

Cei mai mulţi dintre protestatari scandau lozinci împotriva preşedintelui, dar nu lipseau nici cele privind taxa auto, pensiile sau lipsa medicamentelor.

Sâmbătă au fost şi mulţi revoluţionari, care la un moment dat s-au luat la bătaie între ei, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i despărţi. Tot sâmbătă, prin Piaţa Universităţii au trecut şi câţiva lideri sindicali de la Educaţie, spunând că este un protest al societaţii civile.

Dar, odată cu lăsarea întunericului, protestul a degenerat ajungându-se la "lupte de stradă". 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar alte zeci au fost ridicate în urma violenţelor.