Zece profeţi ai apocalipsei economice americane: Cu ce au dat greş anul trecut şi cum văd acum viitorul

Autor: Andreea Mindrila 16.01.2012

Doar cele mai sumbre previziuni ale profeţilor de pe Wall Street au fost adevărate în 2008 şi 2009, iar de atunci, pesimismul lor a fost molipsitor. În aproape toate domeniile de investiţii, de la pieţele emergente la bursele americane, mărfuri şi datoria suverană, sunt respectate părerile analiştilor care au cele mai pesimiste previziuni, scrie Bloomberg.

Apocalipsa economică nu a venit încă. Economia SUA arată semne de revenire, însă Europa se luptă cu problema datoriillor suverane. Economiile Chinei şi Indiei au încetinit, dar nu au stagnat.

După ce a anticipat corect că Citigroup nu va acorda dividende în anul 2008, Meredith Whitney, în prezent director executiv al Meredith Whitney Advisory Group a declarat pentru CBS că din cauza incapacităţii de plată a municipalităţilor, investitorii în obligaţiuni vor pierde "sute de miliarde de dolari". Investitorii au evitat fondurile de obligaţiuni municipale, însă pentru aceste titluri anul 2011 a fost unul relativ bun, defaultul totalizând 2,6 miliarde de dolari, potrivit Municipal Market Advisors. Whitney spune că este încă pesimistă. "Cred că anul acesta va fi mai rău decât anul trecut, iar 2013, mai rău decât 2012".

Autorul celei mai bine vândute cărţi din 2007, "The Black Swan", Nassim Nicholas Taleb, spunea în luna iunie a anului trecut că situaţia datoriilor din SUA este mai gravă decât cea din Grecia. "Diferenţa dintre Europa şi SUA este înţelegerea problemei", spune Taleb, care avertizează că situaţia globală este mult mai sumbră decât în 2008. "Vom plăti un preţ mult mai mare. Nu am făcut nimic constructiv în aceşti trei ani şi jumătate. Nimeni nu vrea să ia măsuri drastice acum", adaugă Taleb.

Rezultatele încurajatoare ale economiei SUA din decembrie şi de la începutul lunii ianuarie nu l-au impresionat pe John Hussman, preşedintele Hussman Econometrics Advisors. El a insistat într-un comentariu recent că întregul set de date economice încă implică "o recesiune economică globală aproape imediată".

Jim Chanos, fundatorul Kynikos Associates, a devenit cunoscut în 2001, când a anticipat colapsul Enron. La sfârşitul anului trecut a pariat pe un eşec mult mai mare, acela al industriei financiare a celeii de- a doua economie ca mărime din lume.

"Sistemul bancar chinezesc este construit pe nisipuri mişcătoare, iar acesta este un lucru pe care multă lume nu îl conştientizează. Sistemul bancar este extrem de fragil din cauza creditelor neperformante de la sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000", declara Chanos pentru Bloomberg.

Directorul executiv al Euro Pacific Capital, Peter Schiff, a criticat Fed-ul pentru emisiunile monetare, fiind adeptul rezervelor valutare şi de aur în locul monedei naţionale. Aprecierea recentă a dolarului a fost consecinţa unei "succesiuni de evenimente favorabile ", care s-ar fi putut sfârşi urât, scria recent Schiff într-un comentariu.

Mark Spitznagel, managerul Universa Investments, un fond de hedging de tip "black swan" proiectat pentru a profita de pe urma recesiunii, estimează că în următorii ani, indicele S&P 500 va scădea cu 20%, având 20% şanse de a se ajusta mai mult de 40%.

Preşedintele ne-executiv al Morgan Stanley Asia, Stephen Roarch, se aşteaptă ca nivelul cheltuielilor de consum în SUA să rămână scăzut "în următorii ani", ceea ce va afecta creşterea economică globală.

Previziunile sale nu sunt atât de sumbre în privinţa Chinei."Toată această discuţie despre criza din China este exagerată", a declarat Roarch pentru CNBC la sfârşitul lunii decembrie. Acesta este mai îngrijorat în privinţa economiei indiene, precizând că este singura economie din Asia "care are un deficit bugetar mare, care limitează posibilitatea autorităţilor de a utiliza politicile monetară şi fiscală".

Jeremy Grantham, directorul strategiei de investiţii al GMO a avertizat în 2009 că întreaga lume şi în special SUA, au intrat într-o perioadă de "şapte ani neprofitabili". Creşterea economică din SUA şi din ţările dezvoltate "a încetinit pentru totdeauna", mai spune acesta.

David Rosenberg, economist şef şi strateg la Gluskin Sheff & Associates, spunea pe 5 august că există 99% şanse ca SUA să intre în recesiune. Recent a anunţat că nu mai susţine această idee, dar că anul acesta va fi mult mai dificil decât 2011 pentru SUA. "Economia este încă fragilă, iar relansarea economică este destul de slabă", spune acesta, avertizând asupra turbulenţelor de peste ocean, respectiv recesiunea din Europa şi o posibilă încetinire a economiei chineze.

"Cred că în 2012 creşterea economică va fi de puţin peste 1%, deci încă un an de încetinire economică".

Michael Panzner, autorul cărţii "Financial Armageddon", a scris recent într-un email că "În prezent, perspectivele sunt chiar mai sumbre decât acum câteva săptămâni din cauza lipsei de măsuri cu efecte pozitive în Europa şi pentru că este tot mai evident că economiile ţărilor din întreaga lume se deteriorează rapid".