JPMorgan, Goldman Sachs şi Citibank se bat pentru listarea Romgaz

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 17.01.2012

Trei consorţii din care fac parte mari grupuri financiare - JP Morgan, Goldman Sachs şi Citibank - şi bănci şi firme de brokeraj locale au depus luni la sediul OPSPI oferte pentru listarea la bursă a producătorului de gaze Romgaz Mediaş, cea mai mare ofertă publică iniţială derulată în România.

Un consorţiu este format din Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment şi Intercapital Invest, în calitate de subcontractor, pentru că firma a mai participat cu BCR la oferta de la Transelectrica şi existau nişte restricţii prevăzute în caietul de sarcini.

O a doua ofertă a fost înaintată de consorţiul format din JP Morgan - UniCredit CAIB Securities - Alpha Finance - Alpha Bank - BT Securities, iar a treia a fost depusă de Citibank - Societe Generale - BRD şi ING Bank, BRD fiind lider de consorţiu. Noutatea faţă de datele disponibile săptămâna trecută este apariţia în consorţiul condus de JPMorgan a brokerilor de la BT Securities. BT Securities a fost implicată şi în consorţiul care a intermediat vara trecută vânzarea pachetului de 9,84% din Petrom, ofertă care a eşuat.

Termenul pentru depunerea ofertelor privind vânzarea a 15% din acţiunile Romgaz a expirat luni 16 ianuarie, ora 10:00.

Ce incertitudini planează asupra celei mai mari oferte de până acum

Oferta Romgaz s-ar putea ridica la 400 de milioane de euro, având în vedere ultimele evaluări disponibile, iar pentru ca statul să vândă acţiunile este nevoie de o participare masivă a fondurilor străine de investiţii.

Romgaz este cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. În 2010 a avut un profit net de 651 milioane de lei (155 milioane de euro), la afaceri de 3,57 miliarde de lei (849 milioane de euro), adică o marjă de profit de 18%, iar în primele opt luni ale anului trecut Romgaz a obţinut câştiguri de 678 milioane de lei (157 milioane de euro). Pornind de la aceste rezultate, statul va dori să obţină un preţ cât mai mare din vânzarea acţiunilor pe bursă.

Guvernul şi-a asumat ca să vândă anul acesta pe bursă pachete de 15% din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, însă contextul extern nefavorabil va face dificilă vânzarea participaţiilor la cel mai bun preţ, iar incertitudinile politice interne ar putea întârzia luarea unei decizii finale privind vânzarea acţiunilor, consideră analiştii.

"Impactul negativ asupra ofertelor statului cred că va exista câtă vreme conjunctura externă nu se schimbă în bine. Pe un astfel de climat îmi vine greu să cred că vreun investitor străin ar cumpăra ceva la preţul corect. Poate doar dacă discountul faţă de evaluările curente de piaţă ar fi semnificativ să mai trezească ceva interes", crede Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest.

Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR, crede că pe lângă discountul relativ ridicat determinat de menţinerea riscului de ţară într-un an electoral, există şi riscuri politice care ar putea întârzia ofertele statului, inclusiv cea de la Romgaz.

"Starea de stres indusă Executivului de spectrul mai apropiat sau mai îndepărtat al alegerilor l-ar putea împiedica să-şi asume deciziile finale privind preţurile la care ar urma să fie lansate ofertele publice, o chestiune delicată în contextul turbulenţelor externe şi al unei anume stări de nervozitate la nivel de politici interne", spune Căruntu.

Ce listări şi-a asumat Guvernul

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) Florin-Laurenţiu Vlădan spunea la mijlocul lunii decembrie că oferta ar putea fi lansată în iunie sau în luna septembrie 2012.

Potrivit scrisorii de intenţie convenite de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional la ultimele negocieri, din toamna acestui an procedurile de listare pe Bursă a Romgaz vor fi încheiate până la sfârşitul lunii iunie.

Oferta iniţială de la Romgaz va fi cea mai mare din istoria BVB, analiştii considerând că statul ar putea încasa aproximativ 300 milioane euro.

Ministerul Economiei controlează un pachet de 85% din acţiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri. Romgaz are un capital social de 383 milioane lei, divizat în 38,3 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să vândă acţiuni reprezentând 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.

Pentru Transelectrica şi Tarom au fost selectaţi deja intermediarii, iar ofertele ar urma să fie lansate în februarie şi respectiv până la finalul lunii aprilie. Operaţiunea de la Transelectrica va fi intermediată de consorţiul format din BCR, Intercapital Invest şi Swiss Capital, iar oferta de la Tarom va fi asistată de firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital. Cele două consorţii au depus, de altfel, şi singurele oferte pentru selecţia intermediarului.

Şi în cazul Transgaz statul a primit o singură ofertă, de la consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities şi firma cehă de brokeraj Wood& Co., însă nu a anunţat dacă oferta va fi intermediată de acest sindicat. Oferta ar urma să se deruleze în perioada martie-aprilie.