Şeful UniCredit pe regiune: Producţia de credite pe 2012 trebuie să reflecte noile reguli, dar cred că Banca Austriei va fi flexibilă

Autor: Razvan Voican 18.01.2012

Gianni Papa (foto), responsabil cu operaţiunile grupului italian UniCredit pe regiune, spune că discuţiile cu banca centrală a Austriei sunt complexe, vizând în faza actuală o serie de aspecte tehnice, însă fundamentală rămâne ideea că pragul de 110% privind raportul credite/depozite se referă numai la producţia nouă de credite şi nu la stocul existent la 31 decembrie 2011.

"Ca grup am început deja un proces de echilibrare mai ales în ţările unde există un decalaj important între credite şi depozite." El susţine că pentru România, unde UniCredit Ţiriac Bank are un raport credite/depozit de circa 140%, nu se pune problema unei încetiniri a creditării.

"Cred că şi în 2012 vom putea întrece piaţa ca ritm de creştere a creditului pentru că avem o poziţie relativ bună comparativ cu competitorii. Nu e vorba să încetinim pentru că resursele luate în calcul ca finanţare stabilă nu se referă doar la depozite, ci şi la obligaţiuni şi finanţări de la instituţiile internaţionale. Ţinta pe care toate băncile va trebui să o atingă în virtutea Basel III este să aibă un echilibru între active pe termen lung şi pasive pe termen lung."

Papa se aşteaptă ca banca centrală a Austriei să fie totuşi flexibilă în urmărirea aplicării noilor reguli de creditare. El ţine să sublinieze că UniCredit Ţiriac Bank este una din puţinele bănci care au rămas cu o profitabilitate solidă, ceea ce îi permite să susţină mai departe creditarea. În acelaşi timp, el continuă să invoce cererea slabă drept un posibil factor de frânare a creşterii creditului în acest an la nivelul întregii pieţe.

Cât priveşte diversificarea surselor de finanţare, oficialul UniCredit spune că pe o piaţă financiară precum cea din România este dificil de emis obligaţiuni, motiv pentru care italienii vor continua să lucreze cu autorităţile pentru găsirea de soluţii de dezvoltare a acesteia. Papa afirmă că UniCredit Ţiriac Bank nu are nevoie în prezent de o majorare de capital, dar dacă evoluţia businessului o va impune, grupul este gata să furnizeze resursele necesare.

Pe de altă parte, el afirmă că nici în 2012 UniCredit Ţiriac Bank nu intenţionează să distribuie dividende, păstrând banii din profitul pe 2011 pentru a-şi întări poziţia pe piaţă şi fără ca aceasta să fie o sursă de discuţii cu omul de afaceri Ion Ţiriac, partenerul italienilor în acţionariatul băncii. "Avem o relaţie foarte bună cu Ion Ţiriac, iar deciziile sunt luate de comun acord."