Scandalul noilor reguli de creditare pentru băncile austriece. Banca Austriei insistă pe restricţionarea acordării de credite noi în Europa de Est

Autor: Razvan Voican 18.01.2012

Decizia Băncii Austriei a determinat autorităţile de la Bruxelles să se gândească serios la o nouă Iniţiativă Viena.



Guvernatorul băncii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, susţine public că nu are nicio intenţie de a restricţiona drastic poziţia băncilor austriece în regiune, însă neoficial continuă să preseze pentru frânarea creditării în funcţie de atragerea de finanţări la nivel local.

Aceste presiuni au generat în ultimele zile noi tensiuni în relaţia cu băncile austriece vizate (Erste, Raiffeisen şi UniCredit) şi cu ţările care ar urma să fie afectate de noile reguli de creditare.

Potrivit unor surse de pe piaţă, partenerii de discuţie ai Băncii Austriei, inclusiv BNR, susţin că odată ce Austria a pierdut ratingul triplu A - care era o miză majoră în restricţiile anunţate anul trecut de supraveghetorii austrieci - nu ar mai avea rost ca autorităţile austriece de reglementare să fie in­flexibile în proiectul de corectare a expunerii băn­cilor austriece în regiune.

Ecoul mişcării băncii centrale austriece a ajuns mai nou la Bruxelles, iar autorităţile UE împreună cu guvernele din regiune şi cu instituţiile financiare internaţionale încearcă să încheie o a doua Iniţiativă de la Viena, după modelul celei din primăvara lui 2009, prin care să prevină reducerea în masă a expunerilor băncilor occidentale pe pieţele emer­gente europene.

Guvernele şi băncile centrale din regiune, Co­misia Europeană, alături de FMI, Banca Mondială, BERD, Banca Europeană pentru Investiţii şi alte instituţii financiare interna­ţionale, au convenit în pri­mă­vara lui 2009 cu cele mai mari grupuri finan­ciare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit, să nu îşi reducă expunerea pe pieţele emergente în contextul crizei financiare. Acordul a expirat după un an.

Luni a avut loc la Viena o nouă rundă de discuţii între toate părţile afectate de noul set de măsuri al băncii centrală austriece, însă întâlnirea care a durat de dimineaţă până seara mai mult a ascuţit diferendul dintre Banca Austriei şi cele trei mari bănci vizate.

România, reprezentată de vice­gu­verana­torul BNR Cristian Popa, ar fi susţinut, potrivit unor surse bancare, că Austria îşi face rău singură atrăgând atenţia în mod negativ asupra regiunii şi insistând cu această discuţie privind noile condiţii de creditare care ridică totuşi pro­blema menţinerii expunerilor pe regiune.

Ieri, la conferinţa Euromoney de la Viena dedicată regiunii, guvernatorul băncii centrale a Austriei Ewald Nowotny a ţinut să sublinieze că luni s-a întâlnit cu prieteni şi a repetat de mai multe ori că nu se pune problema unei reduceri masive a expunerii băncilor austriece.

"La viteza de creştere a creditării de dinaintea crizei nu putea fi controlată calitatea creditelor date în regiune. Acum este important să se ajungă la o creştere sustenabilă care să permită un control bun al calităţii. Acesta este miezul discuţiei şi nu trebuie dramatizat."

El a insistat că pragul de 110% pe care vrea să îl impună pentru raportul credite/depozite la filialele din regiune ale băncilor austriece se referă la viitor. "Nu înseamnă că trebuie atins acum, imediat, pen­tru că ar genera o reducere de expuneri foarte peri­cu­loasă. Se referă la creditele noi."

Nowotny susţine că este atât în interesul ţărilor gazdă, cât şi al băncilor şi al Austriei ca finanţarea locală să fie întărită mai ales în ţările cu poziţie slabă din acest punct de vedere.

La rândul lor, băncile austriece acuză banca centrală că suprapune noile restricţii peste obligaţia stabilită de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) privind consolidarea ratei de capital Core Tier 1 la 9% până la vară, obligaţie pe care Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International, nu ezită să o califice drept o prostie.

"Ceea ce ne cere EBA este una dintre cele mai mari prostii. Omoară orice progres." El estimează că ar putea urma un proces de reducere a expu­nerilor pe regiune cu până la 20-30 mld. euro, însă crede că ar fi suportabil şi susţine că oricum Raiffeisen "nu va fugi" din ţările în care operează, ba chiar va continua să investească pentru că le consideră un motor de creştere pentru Europa.

După întâlnirea de luni de la Viena, surse ban­care afirmă că "fiecare parte a înţeles ce a vrut", dar până la urmă se va ajunge la un memorandum care să stabilească mai clar cum se va schimba activitatea băncilor austriece în regiune, inclusiv în România, şi ce se poate face pentru conservarea expunerilor actuale.

Guvernatorul Băncii Austriei a încercat să mai împace băncile, spunând că acestea au construit poveşti de succes în regiune, însă repetă că trebuie încurajată economisirea internă în ţările din regiune, iar băncile trebuie să facă eforturi atât pe atragerea de depozite, cât şi pe mobilizarea de re­surse prin emisiuni de obligaţiuni şi acţiuni.

El nu neagă că finanţarea externă va continua să joace un rol important în procesul de convergenţă al ţărilor din regiune, dar cere să nu fie repetate gre­şelile din trecut, iar banii străini să fie folosiţi pentru investiţii în capacităţi de export şi nu în mall-uri. Şi nici nu mai vrea ca finanţarea externă să o sufoce pe cea internă.

Concluzia lui Nowotny: re­sur­sele interne tre­buie să joace un rol mai important în creşterea eco­nomică din regiune după ce ani de zile aceasta s-a bazat pe economisire externă.

Corespondenţă Viena