Guvernul a cheltuit copios în decembrie: 6 mld. euro. Deficitul a sărit cu 1,7 mld. euro

Autor: Claudia Medrega 18.01.2012

Guvernul a dat drumul la cheltuieli în luna decembrie, astfel că deficitul bugetar a făcut un salt de circa 7,5 mld. lei (1,7 mld. euro), repetându-se astfel istoria creşterii spectaculoase a deficitului în ultima lună a fiecărui an.

Media cheltuielilor lunare din 2011 a fost de circa 14 mld. lei (3,3 mld. euro), însă în decembrie saltul a fost la 6 mld. euro.

Deficitul bugetului general consolidat a fost anul trecut de 4,35% din Produsul Intern Brut, uşor sub ţinta de 4,4% din PIB convenită de Guvern cu FMI, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Cifra exactă va fi cunoscută după 25 ianuarie, când Finanţele vor centraliza toate datele.

Ca în fiecare an, nici în decembrie 2011 nu au lipsit presiunile autorităţilor publice locale asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an. Premierul a cerut în decembrie conducerii Ministerului Finanţelor să nu accepte sub nicio formă depăşirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB, oricât de mari ar fi "nevoile unora sau altora".

Deficitul a sărit într-o singură lună de la nivelul de 2,98% înregistrat în noiembrie la 4,35% din PIB.

Spaţiul total de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile încasate, până la limita de deficit de 4,4% din PIB, a fost de 1,4% din PIB, adică echivalentul a 7,7 mld. lei.

Rămâne de văzut care a fost impactul companiilor de stat cu pierderi în deficit şi dacă mai trebuie sau nu să fie ajustate datele.

Deficitul bugetar ar trebui să coboare în acest an la 1,9% din PIB, ţinta fiind destul de ambiţioasă şi, probabil, dificil de finanţat la costuri rezonabile.