Sunt unul din milioanele de nemultumiti din tara asta care vrea o schimbare adevarata

Ziarul Financiar 19.01.2012

Ziarul Financiar a primit o scrisoare deschisa de la un participant la proteste. Trimiteti pe adresa zf@zf.ro opiniile dumneavoastra si ce vreti sa se schimbe in Romania, care vor fi publicate in sectiunea "Vreau sa schimb Romania".

***

Romania nu este o tara saraca dar a fost si este foarte prost gestionata. Lipsa de organizare este aproape peste tot! Are mine de aur, gaze naturale, petrol, are un relief deosebit, dar nu ii intereseaza pe politicieni sa exploateze ceea ce avem. Cel putin cei din vest ne considera lumea a treia. Nu gasesti nicaieri intr-o tara civiliata caini vagabonzi. Oamenii se plimba cu caruta cu cai si magari, avem boi in jug, se coseste iarba cu coasa (in vest exista doar la muzeu dar pentru turism este mana cereasca daca stim sa exploatam acest punct...pana la un punct). Dar un lucru este cert, romanii nu fac nimic ca sa traiasca mai bine, Ii vedem pe guvernanti cum fura zilnic dar nu facem nimic ca sa indreptam acest lucru. Stam sa induram ca si prostii. 99% din clasa politica romaneasca are radacini comuniste si antinationale. Cum altfel va explicati legi clare date impotriva oamenilor de rand. Ei fac ceea ce stiu, sa-si bata joc de "oameni". In continuare acesti indivizi considera cetatenii romani niste sobolani. Asta suntem in viziunea lor. Si chiar suntem. Eu as zice sa reglementam un pic mai agresiv problema neocomunismului aici, acasa, si mai vedem cine mai chitaie comunisme. In continuare sunt promovati politicieni, fundamental antinationali si analfabeti. Adevarati cartofori a caror singura grija este sa-si umple desagele si ca amuzament maxim, de a prezenta curve la TV. Ar trebui publicate functiile top 1000 in Romania, azi si inainte de 1989, ca sa ne lamurim cu cine "defilam". In fapt criza economica e cea mai buna dovada ca preluare prin jaf a avutiei nationale nu a rezolvat absolut nimic, marii manageri-securisti, fiind preocupati de defilari in carciumi gen Bamboo, si spectacole TV de o prostie halucinanta. Luati-l pe Adrian Nastase, omul era destinat sa conduca, era macar in primii 50 de oameni in anul de gratiei 1989. Nu uitati ca in 2004 , pe hartie, acest politruc veritabil (nu are nevoie de ghilimele), a castigat alegerile parlamentare si prezindentiale. Ca nu avut curajul sa ia cheile de la Cotroceni, tine de alte aranjamente.

Oamenii observa ca Romania este tara a doua realitati. Cea din presa si cea de pe strada. Pentru presa realitatea economica e musai legata de politica. Asa ca tot ce presa prezinta ca economie e ceea ce niste asa zis analisti politici si niste asa zis politicieni cred ca e economie. A doua realitate e cea de pe strada. O economie sustinuta de firavele investitii straine si de miliarde trimise de afara. Si ca nu uitam... de creditele luate fara discernamant de la banci. Toate aceastea sustin consumul. Numai ca la noi consumul e manipulat aiurea pentru ca se prezinta stiri triumfaliste cu cresteri economice. Ceea ce se uita e ca intr-o societate fara nici o valoare reala, prostia de la putere are nevoie de haine stralucitore ca sa se imbrace. Asa ca romanul cheltuie mai mult sa arate vecinului. De aici si impresia ca romanul e cea mai cheltuitoare natie. Numai ca in conditiile in care bancile...pa, banii de afara...la jumate, s-ar putea ca Romania din strada sa fie complet diferita de cea din presa. A vedea realitatea asa cum este poate fi o mare calitate. Calificarile, studiile si tot restul sunt o chestiune secundara pana la urma. Principalul este valoarea omului, transformata evident in bani, pe care o poti aduce tarii astfel in cat sa-ti primesti salariul.

Asa ca intrebarea pe care trebuie sa si-o puna orice roman/ca cu sau fara studii superioare este pana la urma: "Eu ce stiu sa fac?"

Acum noi trebuia sa spunem ca romanii traiesc bine si milioane de romani sunt in vacanta in alte tari nu slugi pt un trai mai bun. Daca am trai bine nu ar mai fi plecati cu milioanele in alte tari ca sa castige o paine mai buna. Unii dintre noi nu accepta realitatea, dar cine a fost plecat si a vazut cat de cat lumea poate sa faca diferenta. Nu mai pun ca ajungi la pensie dupa ce ai muncit o viata intreaga, te trezesti ca iti taie din pensie..ma rog eu nici nu sper sa ajung la pensie..la 100 de ani cand au stabilit ei limita de varsta...clar, sunt in groapa la varsta aia! Si de ce sunt toate asa? Pentru ca NU SUNT FONDURI/BANI PENTRU NIMIC! (Pentru nimic in care trebuie investit!! - asa intelegem).

Vreau sa emigrez. De ce? Pai nu pot schimba de unul singur o tara de nesimtiti, asa ca e mai usor sa schimb tara din pasaport ... Degeaba 2% din romani pastreaza curatenia si au bun simt, daca restul sunt nesimtiti pana la D-zeu. Intr-o tara civilizata raportul e invers, iar cei 2% sunt corijati prin amenzi severe.

Nu am stabilit o ordine a prioritatilor si nici nu cred ca e necesar atat timp cat majoritatea legilor tarii sunt facute de catre cei mai mari hoti in favoarea furtului si nerespectarii legilor.

- Imi doresc un Parlament in care parlamentarii ce lipsesc de la program sa nu fie platiti ci sanctionati iar cei care lipsesc mai mult de 45 de zile/an, motivat sau nu, sa fie destituiti automat. Imi doresc micsorarea duratei vacantelor parlamentare - acestea sa aiba durata totala de cel mult 30 de zile/an. Imi aduc aminte ca la votarea privilegiilor pentru parlamentari, este vorba de pensie, un reporter i-a spus lui C. Antonescu, ca electoratul este revoltat. Raspunsul a fost: "care electorat? Un electorat isterizat". Acum, C. Antonescu, viseaza ca acel electorat isterizat sa il voteze presedinte si sa ne scape de pericolul Basescu. Lasa ca nu numai Basescu ne ameninta, ci toata clasa politica.


- Imi doresc un sistem de educatie performant, competitiv, acordat la realitatile cotidiene si insotit de o finantare mai buna, cu premierea financiara a rezultatelor exceptionale la nivel national si international . Examenul de admitere la intrarea in facultate mi se pare a fi o miscare excelenta. In clipa in care meditatiile elevilor or sa dispara vom vedea alte rezultate, pana atunci....

- In agricultura mancam fructe si legume din lumea larga si terenurile noastre stau in parloaga, dar vreau sa intreb: lucrurile s-au degradat din 2008 incoace? Adica pana in 2008 agricultura era de varf in Romania, cu sisteme de irigatii functionale si productii record la hectar? Cum se poate ca recolta de grau si porumb sa fie exportata doar pe hartie? Te pomenesti ca doar PDL a distrus agricultura infloritoare din Romania! Cu ce au fost ajutati taranii de catre toate guvernele sa se dezvolte?


- Protejarea padurilor prin interzicerea exportului de material lemnos in stare bruta sau semiprelucrata (In Ucraina s-a putut realiza acest lucru!!!) si obligarea exploatatorilor la plata unei taxe de impadurire pentru toti exploatatorii. Interzicerea ocoalelor silvice private si pedeapsa cu inchisoarea pentru eliberatorii de avize pentru exploatarile ilegale si pentru exploatatorii ilegali. Imi doresc un program national de impaduriri care sa fie respectat chiar cu introducerea amenzilor pentru nerespectare.

- Imi doresc o justitie necorupta, care sa raspunda pentru greselile ei. Un procuror/judecator care a gresit sa nu mai aiba ce cauta in sistem si sa piarda toate privilegiile dobandite pana in acel moment.

- Imi doresc deschiderea pietei notariale, pentru intensificarea competitiei si gasirea unor mijloace prin care notarii sa-si faca publice tarifele.

- Imi doresc un sistem de sanatate acordat la realitatea din Romania. Noi suntem in acest moment cobaii Europei. De ce nu se reglementeaza aceasta treaba?

- Avem cele mai proaste alimente procesate industial din lume pentru ca nu exista un control al retetelor alimentare. Retetele alimentare ar trebui sa fie unice. Nu avem o lista cu substantele chimice interzise in alimente. De fapt, in afara de perioada de expirare nu exista nici un fel de control al alimentelor.

- Imi doresc sa avem un sistem informatic si o baza de date unica a achizitiilor publice cu interzicerea achizitiile de la firme cu actionariat din paradisuri fiscale. Achizitiile sa se faca numai de la firme infiintate in Romania si care platesc taxe statului Roman.

- Imi doresc o fiscalitate/cetatean-firme in Romania MINIMA si predictibila, elaborata de economisti care gandesc pe termen lung. Cu gandirea de acum in care nu vedem decat castiguri pe termen scurt nu facem nimic. Poate ca nu vom castiga imediat si chiar e posibil sa facem un mic imprumut dar pe termen lung pot fi doar avantaje. O fiscalitate mica atrage investitori, angajatii pot fi mult mai bine platiti, angajatorii pot fi mai flexibili si cel mai important , mare parte din banii negri vor iesi la suprafata. Dar asta nu va insemna nimic fara o legislatie stricta si foarte dura in privinta evazionistilor.


Vrem "FAPTE, NU VORBE", domnilor politicieni.

Va rog sa-mi scuzati greselile gramaticale dar am mari emotii cand va scriu asta.

Nu sunt inregimentat politic si nici nu-mi doresc.

Sa auzim numai de bine.