Cine este Robert Rekkers, omul care a adus Banca Transilvania la acelaşi nivel cu giganţii bancari veniţi în România

Ziarul Financiar 20.01.2012

"Nu mă gândesc să plec din România. Sunt prea ocupat", declara în februarie 2006 olandezul Robert Rekkers, cel care a demisionat astăzi de la conducerea Băncii Transilvania.

CE SPERĂ: Că România nu va fi un medicament atât de greu de înghiţit pe cât pare.
CE ŞTIE: Că vine în a opta ţară în care lucrează ca expat, trimis cu un mandat până în 2002.
CE NU ŞTIE: Că România este ţara în care va petrece cel mai mult timp în străinătate.

Timp de 13 ani, olandezul Robert Rekkers si-a schimbat de sapte ori resedinta ca expatriat in slujba bancii ABN Amro. Adica a stat, in medie, mai putin de doi ani in fiecare tara. Cu fiecare mutare „deveneam tot mai senior“, povesteste Rekkers, care are astazi 46 de ani. Dupa 13 ani, in care a stat mai mult prin America Latina si de Nord, banca l-a considerat pregatit pentru o misiune in Romania.

Sa fi fost aceasta o sarcina care sa ceara atat de multa experienta? Rekkers spune ca a inghitit cu greu vestea, ca pe un medicament. „N-as fi visat ca voi parasi America Latina, unde am petrecut atatia ani si de care eram atasat.“ Diferenta mare de temperatura, economia slab dezvoltata, saracia - toate ii spuneau ca a facut un pas inapoi venind aici.

La inceput, singurul lucru care l-a inveselit aici a fost originea latina a limbii. Apoi a aflat si de ce misiunea in Romania era vazuta ca una dificila: „in Romania era o perioada interesanta, dificultatile abundau, o gramada de banci dadeau faliment, iar ABN Amro avea mult succes“, isi aminteste bancherul. Cand compania-mama si-a schimbat viziunea de management in 2002, lasand mai putina libertate de decizie country-managerilor, Rekkers s-a hotarat sa plece.

VEDEŢI POVESTEA LUI ROBERT REKKERS PE www.businessmagazin.ro.