Criza i-a responsabilizat pe români: s-au împrumutat mai puţin şi au economisit 40 mld. lei în trei ani

Autor: Ciprian Botea 23.01.2012

Criza i-a forţat pe români să devină mai responsabili, astfel că în ultimii trei ani depozitele din bănci au crescut cu echivalentul a 40 de miliarde de lei, în timp ce soldul creditelor a rămas relativ constant.

Economiile din bănci ale populaţiei, companiilor şi instituţiilor publice ajungeau la sfârşitul anului trecut la echivalentul a 309 miliarde de lei (72 mld. euro), faţă de 169 miliarde de lei în decembrie 2008, când efectele crizei începeau să fie resimiţite şi pe plan local, arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Băncile participante la schema de garantare deţineau peste 92% din totalul depozitelor, respectiv 286 miliarde de lei, jumătate din această sumă fiind depozite garantate de Fond. Restul sumelor erau depuse la sucursalele băncilor străine, fiind garantate de schemele existente în ţările de origine ale băncilor-mamă.

Creşterea rapidă a economisirii în anii de criză marchează o schimbare radicală faţă de perioada de creştere economică, când românii preferau să se împrumute pentru a consuma în loc să pună bani deoparte. Economisirea a fost încurajată la începutul crizei şi de bănci, care au urcat dobânzile la lei până spre 16-17% pe an.

După creşteri de două cifre ale creditării între 2004 şi 2008, ultimii trei ani au reprezentat o stagnare a soldului împrumuturilor acordate de bănci.

Creditarea a dat primele semne de dezgheţ în a doua jumătate a acestui an, când soldul exprimat în lei a urcat de la circa 200 miliarde de lei în vară până la 224 miliarde lei la sfârşitul lunii noiembrie.