UniCredit: Creditul de retail va stagna, finanţările corporate vor creşte cu 6,5%

Autor: Voican Razvan 24.01.2012

Cererea încă slabă şi noile reguli de creditare vor face ca finanţările pentru persoane fizice să bată pasul pe loc în 2012, în timp ce creditul corporate ar putea creşte cu 6,5% faţă de anul precedent, estimează analiştii UniCredit.

La sfârşitul lunii noiembrie 2011, soldul creditelor pentru companii ajunsese la peste 119 mld. lei (27,7 mld. euro), în creştere cu 12,4% faţă de nivelul din noiembrie 2010. În paralel, soldul creditelor de retail s-a majorat cu numai 2,7%, ajungând la 104,5 mld. lei (24,3 mld. euro).

Analiştii UniCredit estimează că decalajul dintre corporate şi retail va continua să crească în condiţiile în care companiile au fost în ultimii ani principalii clienţi ai băncilor, în timp ce creditul de consum a stagnat.

2012 ar urma să vină cu un context special dat de noile restricţii introduse de BNR care limitează la maximum cinci ani scadenţa unui credit de consum, în timp ce accesarea creditelor în valută implică un avans mai mare şi un grad de îndatorare acceptat mai conservator.

"Substituirea creditelor în valută cu cele în lei ar trebui să fie limitată din cauză că finanţările în lei sunt mai puţine şi mai scumpe", apreciază analiştii grupului italian.

Luând în calcul şi perspectiva unei cereri scăzute din partea clienţilor persoane fizice - care îi îngrijorează deja pe majoritatea bancherilor, se conturează scenariul unei stagnări a creditului de retail în acest an, în timp ce pentru perioada rămasă până în 2015 UniCredit estimează o creştere anuală medie de 6%.

În schimb, pentru creditul corporate este prognozată o creştere de 6,5% în 2012, respectiv o medie anuală de peste 8% până în 2015.

Chiar şi potenţialul de creştere a finanţărilor pe zona companiilor este limitat din cauza incertitudinii din economie care descurajează implicarea în proiecte de investiţii noi pentru creşterea capacităţilor de producţie.

În acest context, băncile s-ar putea confrunta cu presiuni foarte mari din cauză că le va fi din ce în ce mai dificil să strângă venituri suficiente.

Deja se conturează încercări de majorare a comisioanelor la diferite servicii şi produse bancare, însă o asemenea soluţie poate funcţiona numai în cazul băncilor care au suficientă masă de clienţi de la care să încaseze venituri relevante din comisioanele respective. Băncile ar putea fi însă nevoite să ia măsuri mai dure şi pe partea costurilor, până acum ezitând să recurgă la ajustări puternice ale reţelelor teritoriale.

Chiar dacă piaţa finanţărilor corporate se va mişca şi anul acesta, competiţia pentru clienţii buni a comprimat marjele la niveluri pe care de asemenea nu le pot suporta multe bănci.

Analiştii UniCredit estimează că sectorul bancar ar putea reveni pe profit în 2012 cu condiţia ca piaţa să poată absorbi marje de dobândă mai mari la creditele noi, iar costul riscului să scadă. BNR se aşteaptă ca în acest an să fie atins în sfârşit vârful creditelor neperformante, însă estimarea are un grad mare de relativitate, depinzând total de contextul economic.

Sistemul bancar a înregistrat în 2011 o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 mil. euro), comparativ cu un rezultat negativ de 516 milioane lei în 2010, reuşind să recupereze în ultima lună din anul precedent peste 400 mil. lei.

Dincolo de dinamica cererii de credite, analiştii UniCredit consideră că o problemă a anului 2012 va fi preţul şi disponibilitatea lichidităţii, iar în acest context BNR ar putea lua în calcul şi operaţiuni de refinanţare pe termen lung, după ce din toamna trecută a introdus operaţiuni săptămânale de refinanţare pe 7 zile pentru a atenua tensiunile de lichiditate de pe piaţă.