Grecii de la Alpha Bank au închis 14 sucursale şi agenţii într-un an şi jumătate

Autor: Ciprian Valentin Botea 24.01.2012

Alpha Bank, un jucător de top zece cu acţionariat elen, a închis 14 sucursale şi agenţii în ultimul an şi jumătate, ajungând la o reţea teritorială de 165 de unităţi la începutul lunii decembrie, potrivit unui raport publicat de bancă. Majoritatea unităţilor închise se aflau în oraşe mici precum Ineu, Tecuci sau Sighişoara. Reţeaua din Bucureşti a fost menţinută, în acelaşi timp, la 43 de unităţi din care 12 sucursale.

Alpha avea la jumătatea anului 2009, când criza se afla abia la început, 179 de sucursale şi agenţii, dar a fost nevoită să renunţe la 8% din reţea în condiţiile în care vânzările de credite s-au prăbuşit. Banca şi-a ajustat reţeaua teritorială şi sub presiunea scăderii veniturilor şi a deteriorării portofoliilor de credite, care au adus băncii o pierdere de aproape 120 mil. lei în primele nouă luni ale anului trecut.

În ciuda schimbării radicale a condiţiilor de pe piaţă multe bănci au evitat să ia măsuri ferme de restructurare şi au redus lent numărul de unităţi sperând că astfel se vor afla într-o poziţie cât mai bună în momentul în care economia îşi va reveni. Numărul unităţilor din sistemul bancar s-a redus cu 2% pe parcursul anului trecut, până la 6.040 de sucursale şi agenţii.