3.000 de persoane protestează în toată ţara pentru a unsprezecea zi consecutiv

Autor: Aurelia Alexa 23.01.2012

Aproape 3.000 de oameni protestează, luni seară, în Bucureşti şi în alte localităţi din toată ţara pentru a unsprezecea zi consecutiv, numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii ajungând la aproximativ 300, a declarat purtătorul de cuvânt de la MAI, Marius Militaru.

Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat pentru MEDIAFAX că în ţară sunt aproximativ 2.600 de persoane care protestează.

Militaru a mai spus că şi în Capitală numărul protestatarilor a crescut, depăşind 300.

Protestatarii au început să vină în jurul orei 15.00 în faţa Teatrului Naţional din Piaţa Universităţii din Bucureşti, locul în care de 11 zile cer demisia preşedintelui şi a Guvernului.

Manifestanţii scandează în continuare sloganuri împotriva clasei politice şi au bannere pe care scrie, printre altele, "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi", "Jos Băsescu", "Monarhia salvează România" "Fie iarnă, fie vară, până pleci noi stăm afară", "Ciumpalaci din toate ţările, uniţi-vă".

Premierul Emil Boc a insistat, luni, în Parlament pentru menţinerea stabilităţii economice, spunând că înţelege nemulţumirea oamenilor care nu se pot încălzi cu cifre macroeconomice, dar că aceştia trebuie să înţeleagă că măsurile adoptate de Guvern erau necesare în contextul crizei economice.

"Trăim vremuri speciale în lume, în Europa şi în România. Criza a afectat viaţa a miliarde de oameni şi nimeni nu ştie exact când se va încheia această criză sau ce forme noi va îmbrăca", a spus Boc, în prima zi din sesiunea parlamentară extraordinară, arătând că în Uniunea Europeană există riscul major de revenire a recesiunii economice.

Şeful Guvernului a atenţionat totodată opoziţia că oamenii sunt nemulţumiţi de tot ceea ce înseamnă politică în ultimii 20 ani, astfel că politicienii au obligaţia să îşi schimbe comportamentul, renunţând la aroganţă şi lipsă de comunicare.

Reprezentanţii USL au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, demisia Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate alegeri, în timp ce premierul Emil Boc a prezentat un raport privind starea naţiunii şi a anunţat revocarea din funcţie a ministrului de Externe Teodor Baconschi, cel care ocupă şi funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL.

Acţiunile de protest din Capitală au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Protestele din Piaţa Universităţii au fost marcate, în 14 şi 15 ianuarie, de scene de violenţă. Sâmbătă 14 ianuarie, manifestanţii au ocupat strada, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii. O zi mai târziu, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.

După trei zile în care protestul din Piaţa Universităţii s-a desfăşurat fără incidente, joi 19 ianuarie, câţiva manifestanţi violente au atacat cu pietre, bucăţi de gard şi sticle forţele de ordine aflate în zonă. Jandarmii au "măturat" bulevardul Magheru, reuşind ca în mai puţin de o oră să îi ridice pe manifestanţii care au provocat violenţe. Peste 100 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie din Capitală, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid şi Petrolul Ploieşti, a anunţat şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.

Au urmat alte două zile de proteste fără incidente. Numărul jandarmilor din Piaţa Universităţii a fost mult mai mic decât în serile precedente, forţele de ordine evitând să provoace prin prezenţa masivă şi echipamentul de luptă.

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centru Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, a anunţat Ministerul Public.