În sfârşit şi o veste bună pentru greci: TVA ar putea scădea de la 23% la 20%

Autor: Marius Oncu 24.01.2012

Ministerul Finanţelor de la Atena va începe mâine dis­cu­ţiile referitoare la un nou sistem de taxe, iar reducerea TVA cu trei puncte procentuale, la 20%, respectiv la 10% pen­tru unele produse cu regim special, este o posibilitate rea­lă, potrivit cotidianului elen Kathimerini. În România, TVA este de 24%.

Ministerul de Finanţe de la Atena va analiza începând de mier­curi scăderea TVA pentru bunuri şi servicii de la 23% la 20%, în timp ce rata redusă ar putea coborî de la 13% la 10%.

Scăderea TVA este doar una din­tre reformele luate în calcul de Ministerul de Finanţe pentru no­ul sistem şi va fi însoţită de co­ma­sarea impozite­lor pe pro­prie­tăţi, impozitarea terenu­rilor şi re­structurarea mecanis­mu­lui de colectare de taxe.

"Trebuie să găsim răspuns la 15-20 de întrebări majore", a de­cla­rat ministrul de fi­nan­ţe Evangelos Venizelos.

Grecia a fost nevoită să adop­te măsuri dure de aus­te­ri­ta­te după ce ţara a primit un pachet de împrumuturi externe de 110 mi­liarde de euro de la FMI şi sta­te­le zonei euro, întru­cât din cau­za îndatorării extrem de mari nu s-a mai putut îm­pru­muta de pe pieţele financiare. Ţările zonei euro au anunţat anul trecut un al doilea pachet de ajutor extern de 130 miliarde de euro pen­tru Grecia, care include şi reducerea datoriilor ţării către cre­ditorii privaţi cu circa 100 de miliarde de dolari. Datoriile to­ta­le ale Greciei se situează la aproximativ 350 mld. euro.

În UE taxa este mai ridicată doar în Ungaria (27%), Suedia şi Danemarca (ambele 25%). Cele mai mari două economii ale zonei euro, Germania şi Franţa, au rate ale TVA de 19%, respectiv 19,6%. România a majorat TVA de la 19 la 24% în iulie 2010, parte a măsurilor de austeritate luate în cadrul acordului de împrumut cu FMI şi UE.