Atenţie la submarine! Strâmtoarea Ormuz, poartă a petrolului şi spaţiu generator de conflict

Autor: Dorin Oancea 24.01.2012

Strâmtoarea Ormuz este unul dintre punctele fierbinţi ale geopoliticii mondiale, loc de trecere pentru petrolul extras în Arabia Saudită, aflat acum pe prima pagină a ziarelor, în deschiderea siturilor de ştiri sau la loc de funte în jurnalele televiziunilor.

De unde vine importanţa strâmtorii?

Ormuz asigură legătura dintre Golful Persic şi Golful Oman şi este mărginită de Iran la nord şi de Emiratele Arabe Unite şi Oman la sud.
În punctul cel mai îngust strâmtoarea are numai 54 de kilometri şi, drept urmare, navele se pot deplasa numai în baza unui program special de trafic, pe nişte benzi de circulaţie prestabilite. Activitatea navală din zonă se desfăşoară sub incidenţa United Nations Convention on the Law of the Sea, pentru că navele pătrund în apele teritoriale ale Iranului şi Omanului.

Într-o singură zi în jur de 14 petroliere ce pot transporta 17 milioane de barili trec din golful Persic spre restul lumii; cantitatea reprezintă 35% din petrolul trasportat pe mare şi 20% din volumul petrolului comercializat în lume. Mai mult de 85% din respectivul petrol merge spre ţările asiatice - Japonia, India, Coreea de Sud şi China.

Citiţi mai multe detalii pe www.businessmagazin.ro