"A eşuat capitalismul?", întrebarea la care trebuie să răspundă cei mai puternici oameni ai lumii

Autor: Alexandru Stefan Matei 24.01.2012
Mai are capitalismul vreun viitor? Se mai potriveşte el în societatea secolului 21? Şi dacă are un viitor şi un loc în societate, cât trebuie să se schimbe modelul capitalist? Sunt doar câteva dintre întrebările spinoase puse pe agenda Forumului Economic Mondial ce începe astăzi la Davos, Elveţia.


Dar în condiţiile în care mai mult de 2.600 dintre cei mai puternici politicieni, ban­cheri şi oameni de afa­ceri vor fi prezenţi la Forum, vor dori toţi să vorbească despre ro­lul şi viitorul capitalismului? Aceasta este de altfel şi tema primei dezbateri impor­tan­te de la Forum.

Discursul de deschidere va fi ţinut de cancelarul ger­man Angela Merkel.

O altă temă importantă de dezbatere, cel puţin pentru politicienii europeni reuniţi la Davos, va fi cea a stimulării creşterii eco­no­mice şi a reducerii datoriilor în acelaşi timp, scrie The New York Times.

Poate Europa să reducă datoriile şi să crească în acelaşi timp?

Dacă Statele Unite au început să se re­dreseze uşor, Europa are o misiune mai grea, confruntându-se cu pericolul unei a do­ua recesiuni în numai trei ani. "Este clar că austeritatea este o reţetă pentru stagnare şi declin", spune Joseph Stiglitz, laureat al Pre­miului Nobel pentru economie. "Proba­bilitatea ca lucrurile să meargă bine este foarte mică".

Recent, în Europa lucrurile au început să se schimbe. În ultimele săptămâni, mai mulţi politicieni au început să spună în mod des­chis că austeritatea nu poate fi consi­de­ra­tă drept singura modalitate prin care chiar şi cele mai îndatorate ţări pot fi puse pe calea către un viitor mai bun.

După luni în care nu a vorbit decât des­pre reduceri de cheltuieli, până şi pe buzele can­celarului german Angela Merkel au înce­put să apară cuvinte precum "stimu­larea creşterii."

"Consolidarea bugetară este doar unul din­tre pilonii pe care trebuie să se con­stru­ias­că viitorul Europei", a spus Merkel re­cent. "Dar mai avem nevoie şi de un al doi­lea pilon, acesta constând în creştere eco­nomică şi crearea de locuri de muncă."

Multe probleme pe agendă

Alte probeleme pe care trebuie să le ia în calcul liderii prezenţi la Davos mai sunt şi creşterea şomajului în rândul tinerilor, creşterea numărului de pensionari depen­denţi de sistemele de pensii ale ţărilor în­datorate şi creşterea diviziunilor dintre clasele sociale.

"Clasa de mijloc se micşorează", spune Lee Howell, director în cadrul Forumului Eco­nomic Mondial şi autorul unui raport des­pre pericolele la adresa economiei mon­dia­le. "Nu mai este un fenomen ciclic în care toată lumea coboară pentru ca mai târziu să se ridice din nou. De data aceasta unii nu se mai ridică", mai spune Howell.

Pentru a le arăta resentimentele faţă de capitalism, la Forumul de la Davos vor fi pre­zenţi şi protestatarii din mişcarea Ocuppy, apărută în toamna anului trecut în Statele Unite. "La întâlniri la care restul so­cie­tăţii este exclus, acest puternic 1% nego­ciează şi decide soarta celorlalţi 99% din­tre oameni", spune David Roth, organi­zatorul protestelor de la Davos.

Prezenţi şi absenţi de marcă

La întâlnirea din acest an vor fi prezenţi 40 de şefi de state şi de guverne, dar şi di­rec­tori ai unor importante bănci precum Vikram Pandit de la Citigroup, Jamie Dimon de la JP Morgan sau directori ai unor companii internaţionale printre care se vor număra şi Peter Voser de la Royal Dutch Shell şi John Chambers de la Cisco Systems. Printre invitaţi se mai numără şi 70 de miliardari în frunte cu investitorul George Soros şi fondatorul Microsoft Bill Gates.

Pe lista absenţilor se află Rupert Mur­doch, a cărui imagine a avut mult de suferit anul trecut din cauza scandalului de ascul­tare a telefoanelor din Marea Britanie, ban­cherul Oswald Gruebel, demis de la con­du­cerea băn­cii UBS, Philipp Hilde­brand, ca­re a demisionat de la banca cen­trală a El­ve­ţiei în urma unui scandal de in­si­der trading şi fostul şef al FMI Dominique Strauss-Kahn.

Citiţi şi

Cei mai puternici politicieni, bancheri şi oameni de afaceri se întâlnesc pentru a redesena lumea pe care unii dintre ei au dus-o pe marginea prăpastiei