Bursă de afaceri pentru antreprenorii „sugrumaţi de bănci“

Autor: Roxana Pricop 25.01.2012

O echipă de consultanţi cu experienţă în export, imobiliare, fuziuni şi achiziţii a lansat platforma online de intermediere Bursa Română de Afaceri prin care antreprenorii în căutare de finanţare sau de parteneri alături de care să îşi dezvolte afacerile sunt puşi în legătură cu investitorii strategici sau fonduri de investiţii.

"Ideea lansării unei burse de afaceri unde să se întâlnească cei care au nevoie de bani cu cei care au bani de investit mi-a venit în urmă cu mulţi ani. Eram sunat constant de prieteni, parteneri de afaceri care mă întrebau dacă ştiu pe cineva, un investitor dispus să investească într-o afacere, sau in­vers, o afacere solidă în care să investească. Am decis să lan­sez această platformă pentru a muta discuţiile dintre in­ves­titori şi antreprenori din cafenele într-un mediu profesionist, trans­parent", a spus Valentin Preda, directorul general al Bur­sei Române de Afaceri (Rbex). Anterior el a activat pe piaţa imo­biliară, fiind implicat în vânzarea dezvoltatorului Up­ground către o subsidiară a Deutsche Bank pentru suma de 340 milioane euro.

Pe platforma Bursei Române de Afaceri sunt în prezent lis­tate mai multe oferte de afaceri: un producător de dispo­zi­tiv­e medicale, cu afaceri de 250.000 euro anul trecut şi 100 de an­gajaţi, este scos la vânzare pentru suma de 4-5 mil. euro. O altă ofertă este cea în care un proprietar de fermă piscicolă caută un partener cu 5 mil. euro pentru dez­vol­tarea unui proiect cu finanţare europeană. După listarea aces­tor ofer­te de afaceri, consultanţii sunt cei care se ocupă de pregă­tirea afacerii pentru vânzare sau pentru atragerea unui investitor.

Pentru a-şi lista ofertele de afacere, antreprenorii trebuie să completeze un formular online. Un consultant verifică ofer­ta şi discută cu antreprenorul despre cum anume va fi for­mulată şi listată propunerea.

"Proiectele în derulare cu fonduri europene sunt o ade­vă­ra­tă mină de aur, însă antreprenorii nu pot merge mai departe pentru că cel mai adesea au apelat la bancă pentru cofinanţare şi acum sunt sugrumaţi de bănci. Prin această platformă, proiectele de acest gen îşi pot găsi sprijin", a continuat Preda.

În opinia lui, investitorii străini sunt interesaţi de com­pa­ni­ile de construcţii, din sectorul medical, energie şi agricultură.