Dacă nu i-a speriat până acum, o face la Davos. Nouriel Roubini vorbeşte din nou despre recesiunea mondială

Autor: Adrian Voicu 25.01.2012

Problema măriri taxelor în SUA va fi una importantă în campaniile prezidenţiale din această ţară, economia americană fiind ameninţată de o creştere economică anemică la nivel mondial şi de recesiune în anumite părţi, este de părere economistul Nouriel Roubini, prezent la Forumul Economic Mondial ce începe astăzi la Davos.

"Nu există o decuplare reală... există o recesiune acum la periferia zonei euro", a spus Roubini, într-un interviu acordat CNBC.

"Este o recesiune în toată Europa, creşterea economică a SUA este foarte anemică. Este o încetinire chiar acum în China".

Declaraţiile economistului supra-numit Dr. Doom pentru predicţiile pesimiste cu care uimeşte mass-media, vin pe fondul datelor nu prea încurajatoare venite din Europa. Marea Britanie a anunţat o contractare a economiei în T4 2011 cu 0,2%, în timp ce FMI a redus estimările privind creşterea economică mondială.

Sunt prea multe probleme cu zona euro, precum deficitele bugetare şi conturile curente din unele ţări, este de părere Roubini.

"Acestea nu vor fi rezolvate de BCE prin tipărirea de bani". "Acestea sunt probleme fundamentale ce vor avea nevoie de ani pentru a fi rezolvate... şi efectul de contagiune s-a extins.

Europa are nevoie de "o politică de relaxare cantitativă masivă" pentru a ieşi din criza datoriilor, este de părere economistul. În caz contrar, Grecia cel mai probabil va abandona zona euro într-un an jumătate.

"Grecia va fi prima ţară care îşi va restructura datoria, nu cred că va fi şi ultima", a spus Roubini.

În opinia economistului, moneda euro ar trebui să fie cu 20% sau chiar 30% mai slabă pentru a putea ajuta economiile din zona euro.