N-o să vă vină să credeţi cum s-a schimbat frecvenţa cuvintelor de-a lungul timpului. Vedeţi aici cum se vorbea în 1940 de iPhone, heroină sau sex

Autor: Radu Racu 25.01.2012

Google are un serviciu foarte simpatic - nGram Viewer - care permite utilizatorilor să observe frecvenţa folosirii unui cuvânt în textele tipărite în ultimii 200 de ani. Serviciul este disponibil doar pentru câteva limbi de circulaţie internaţională.

Zerohedge a observat că despre iPhone se vorbea încă din 1940, în contextul declinului vânzărilor la dispozitivul de dictat al Ediphone, al companiei Edison, notează Business Insider.

Pentru nGram Viewer Google a centralizat 5 milioane de cărţi electronice, prin copiere sau scanare, care însumează circa 500 de miliarde de cuvinte. Serviciul poate calcula de câte ori a apărut un cuvânt în textele respective de-a lungul unui an.

Dacă rezultatele de după anul 2000 necesită o analiză mai atentă din cauza calităţii textelor, intervalul 1800-2000 oferă o perspectivă interesantă. Atfel cuvinte ca heroină sau fructoză sunt aproape inexistente în textele publicate la 1900, în timp ce untură sau graţios au înregistrat un declin major în ultimele decade ale secolului 20.

Frecvenţa folosirii sintagmei "lupta de clasă"