De la telefoane mobile la electrocasnice "made in Jucu". Italienii de la De’Longhi vor investi 30 mil. euro şi vor crea între 600 şi 1.000 de noi locuri de muncă

Autor: Laurentiu Cotu 26.01.2012

Producatorul italian de electrocasnice De'Longhi SpA, cu venituri globale de peste 1,8 mld. euro şi peste 7.000 de angajaţi, şi compania finlandeză Nokia au semnat un acord pentru achiziţionarea de către compania italiană a facilităţii de producţie Nokia din Cluj.

Ziarul Financiar a anunţat încă de luni că producătorul italian de electrocasnice De'Longhi se află în discuţii avansate cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj pentru preluarea halelor fostei fabrici Nokia de la Jucu.

Preşedintele CJ Cluj Alin Tişe, care nu a vrut până în prezent să facă public numele investitorului care va veni în locul Nokia la Jucu, a declarat că De'Longhi va demara încă din acest an producţia de electrocasnice în fabrica din parcul industrial Tetarom III. Mai mult, potrivit lui Tişe, fabrica De'Longhi din Jucu va avea între 600 şi 1.000 de angajaţi, iar recrutările vor începe în perioada următoare. Totodată, investiţia totală va ajunge până la 30 mil. euro.

"Clujul va găzdui cea de-a cincea fabrică a italienilor de la De'Longhi, în parcul industrial Tetarom III, pe platforma fostei fabrici Nokia. Suntem în negocieri cu compania italiană de electrocasnice de câteva luni, iar producţia urmează să fie demarată în acest an", a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

Tişe a mai spus că produsele De'Longhi fabricate la Jucu se vor comercializa atât în Europa, cât şi pe alte pieţe din lume. Preşedintele CJ Cluj a discutat cu reprezentanţii De'Longhi şi despre posibilitatea unei colaborări între producătorul italian şi furnizorii români, care ar putea fabrica unele dintre componentele produselor.


De la un atelier meşteşugăresc la fabrici în China, Rusia şi Italia

Familia De'Longhi punea în 1902, într-un atelier meşteşugăresc, bazele grupului care a ajuns în 2011 la venituri de 1,8 mld. euro. La începutul anilor '70, compania a început să comercializeze produsele proprii sub o marcă înregistrată. În anul 1975, primele radiatoare electrice portabile au fost introduse pe piaţa echipamentelor electrocasnice de încălzire, iar din anul 1980 compania a intrat pe piaţa americană.

Grupul De'Longhi deţine în prezent fabrici în China (Guangdong şi Shanghai), dar şi în Rusia şi Italia. Italienii au vizitat încă de anul trecut parcul industrial Tetarom III, din Jucu, unde sunt halele fostei fabrici Nokia, potrivit declaraţiilor făcute de Valentin Ilcaş, care a fost liderul sindicatului Nokia Metal. Fosta clădire Nokia, din parcul industrial Tetarom III, măsoară 36.000 mp şi include hala de producţie, cantină, o sală de sport, o saună, la care se adaugă un teren de fotbal, plus zona de parcări.

"De'Longhi intenţionează să integreze facilitatea de producţie, ca parte cheie, în cadrul strategiei sale de dezvoltare, contribuind astfel la extinderea internaţională a grupului, aflat într-o perioadă de creştere accelerată. De asemenea, producătorul de electrocasnice planifică adaptarea capacităţii sale de manufactură şi diversificarea platformei sale de producţie astfel încât să balanseze structura de producţie din Estul Îndepărtat către Europa, unde De'Longhi îşi desfăşoară deja activitatea în cadrul unei fabrici, în Italia", se arată într-un comunicat remis ieri de companiile Nokia şi De'Longhi. Potrivit aceluiaşi comunicat, se estimează că tranzacţia se va finaliza în primul trimestru al anului 2012, iar părţile au convenit ca termenii acordului să rămână confidenţiali.

Nokia a decis, la finele lunii septembrie 2011, să închidă fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. În urma procedurilor de închidere a fabricii, 2.200 angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă.

"Am învăţat să fac telefoane, pot învăţa să asamblez şi aspiratoare sau aparate de cafea"

Unul dintre foştii angajaţi ai fabricii Nokia din Cluj a primit cu încredere vestea că o companie italiană de electrocasnice vine în Jucu, spunând că este dispus să înveţe să asambleze aspiratoare sau aparate de cafea.

"Important pentru mine este să fiu acceptat de compania italiană, în urma interviului. Din luna noiembrie nu mi-am găsit altceva de lucru, iar plata compensatorie primită de la Nokia am cheltuit-o de sărbătorile de iarnă. Cum am învăţat să fac telefoane, pot învăţa să asamblez şi aspiratoare, aparate de cafea sau alte produse", a declarat pentru ZF Transilvania, unul dintre foştii angajaţi ai Nokia, care a lucrat aproape 3 ani în fabrica de telefoane din Jucu.

După ce Nokia a anunţat că va închide fabrica de la Jucu, în piaţă au fost vehiculate numele mai multor investitori care ar putea veni în parcul industrial Tetarom III, printre care giganţii Samsung, IBM, Huawei, Ericsson, Dell, Bosch, ZTE Corporation, De'Longhi sau chiar Terapia.



Cu De'Longhi, România are Şanse sa joace cartea exporturilor Şi În sectorul electrocasnicelor


Exporturile, domeniul care a asigurat suflu economiei locale în ultimii trei ani, ar putea fi impulsionate de venirea la Cluj a producătorului italian de electrocasnice De'Longhi, mutare prin care România are şanse să joace un rol important pe piaţa europeană de profil.


Arctic, model de creştere bazat pe export

Arctic, cel mai mare producător local de electrocasnice, deţinut de grupul turc Arcelik, se află deja în top 50 de exportatori din România, frigiderele sau congelatoarele produse la Găeşti ajungând în prezent pe 58 de pieţe, printre care Germania, Polonia, Turcia sau Africa de Sud. Exportul reprezintă în cazul Arctic 80% din totalul producţiei din România şi 70% din cifra de afaceri, respectiv în jur de 160-170 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

Miele, primul greenfield din domeniu

Un alt nume greu din industria europeană care a pus România pe harta electrocasnicelor este grupul german Miele. Producătorul de aparatură electrocasnică de lux a încheiat 2010 cu o cifră de afaceri de 71 milioane de lei (17 milioane de euro) în România, de aproximativ cinci ori mai mare decât în 2009, iar fabrica de lângă Braşov a ajuns a doua fabrică în grup după cea din Germania din Guetersloh. Nemţii au decis în 2008 să construiască o fabrică în România, a 12-a unitate de producţie a grupului. Unitatea produce plăci electronice şi unităţi electronice de control pentru toată aparatura Miele. Producătorul german a investit în primul proiect greenfield din acest sector la nivel local, în timp ce Electrolux şi Arctic, competitorii care produc pentru clienţii cu venituri medii şi mici, au preferat să achiziţioneze fabrici deja construite în Satu Mare şi Găeşti. Unitatea de la Braşov, construită de la zero, i-a costat pe germani 24 milioane de euro.

Electrolux face 100 mil. euro la Satu-Mare

Producătorul suedez de electronice şi electrocasnice Electrolux, care deţine o fabrică de aragazuri la Satu Mare, a avut în 2010 afaceri de aproape 100 mil. euro, dar în ultimii ani suedezii au redus constant numărul de angajaţi. Dacă la finalul lui 2008 compania avea 1.830 de angajaţi, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, fabrica din Satu Mare a Electrolux număra la finalul anului trecut în jur de 1000 de oameni, iar în ultimele zile există tensiuni între management şi angajaţi privind majorarea salariilor în 2012.


Cine este De'Longhi


Brandurile prezente pe piaţă sunt DeLonghi, Kenwood, Ariete, Simac, Climaveneta sau Dlradiators. Produsele italienilor sunt aparate electrocasnice de încălzire şi climatizare, de gătit (mixere de bucătărie, aparate de cafea, expressoare, toastere, fierbătoare electrice, cuptoare cu microunde, storcătoare de fructe, aparate de îngheţată, roboţi de bucătărie), aparate de curăţare şi de călcat (aspiratoare, fiare de călcat).