Transelectrica, prima companie de stat care va selecta membrii consiliului de administraţie conform noului cod de guvernanţă corporativă

Autor: Andrei Chirileasa 27.01.2012

Transelectrica Bucureşti (TEL), una dintre cele mai mari companii de stat, cu afaceri de peste 600 mil. euro în 2010, este prima companie care a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) pentru a aproba iniţierea procedurilor de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie conform Ordonanţei 109.

Anunţul Transelectrica vine la câteva zile de la scandalul determinat de numirea consilierului personal al lui Emil Boc în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Adrian-Victor Vevera, consilierul personal al primului-ministru, a fost ales vineri în funcţia de preşedinte al Transelectrica, în locul lui Horia Hăhăianu. Pe site-ul companiei nu a fost publicat niciun material care să prezinte activitatea lui Vevera şi ce-l recomanda pentru această funcţie, iar CV-ul său a devenit public abia la câteva zile după ce s-a făcut numirea, când Vevera a anunţat că demisionează din funcţie. Vevera este licenţiat în studii juridice la Universitatea Titu Maiorescu şi în fizică tehnologică la Universitatea Bucureşti şi are un doctorat în ştiinţe militare. În perioada 2008-2009, el a fost consilier al directorului general în Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, structură din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar anterior a fost consilier pentru securitate naţională în Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, potrivit Mediafax.

Totuşi, el nu are experienţă în administrarea unei companii, iar Transelectrica este o companie strategică pentru economia naţională, administrând reţeaua naţională de transport al energiei electrice.

La conducerea Transelectrica s-au succedat mai mulţi manageri în ultimii ani. Compania a avut începând din 2008 un manager adus din mediul privat, Adrian Băicuşi, care a fost adus de fostul ministru al economiei Adriean Videanu. El a fost înlocuit în 2010 de fostul manager al companiei, Stelian Gal, iar în 2011 a fost adus la conducere Horia Hăhăianu, care a ocupat până în prezent funcţiile de director general şi preşedinte al CA. În ciuda numeroaselor schimbări, Transelectrica a avut în 2010 afaceri de 606 mil. euro şi un profit net de doar 2 mil. euro. Abia în 2011, când Autoritatea de Reglementare în Energie a aprobat majorarea tarifului de transport, Transelectrica a înregistrat un profit mai consistent.

Ordonanţa 109, intrată în vigoare în decembrie 2011, spune că toate companiile care au avut în 2010 afaceri de peste un miliard de lei şi peste 1.000 de angajaţi trebuie să înceapă de urgenţă procedurile de selecţie a administratorilor conform noilor reguli. Cele 16 companii vizate au avut în 2010 afaceri totale de 6,3 mld. euro şi pierderi de 160 mil. euro.