Statul a plătit 1 mld. euro pentru întreţinerea drumurilor, dar a fost învins de nămeţi într-o noapte

Autori: Mirabela Tiron , Gabriel Razi 26.01.2012

Companii de construcţii printre care se numără Spedition UMB, Tehnostrade (controlate de Dorinel Umbrărescu), Tehnologica Radion (Theodor Berna), Delta ACM 93 (Florea Diaconu) şi Euroconstruct Trading 98 (Dan Besciu şi Sorin Vulpescu) au câştigat contracte cu o valoare totală de 1 miliard de euro pentru întreţinerea şoselelor şi autostrăzilor din România. Cu toate că statul cheltuie astfel sute de milioane de euro pe an pentru ca aceste companii să aibă capacitatea de a interveni rapid în situaţii de urgenţă cum a fost cea de ieri, blocarea a sute de maşini şi a mii de oameni în nămeţi chiar şi pentru mai mult de 20 de ore în ţară a arătat că banii sunt plătiţi, dar pe teren intervenţiile nu se fac la timp.

La solicitarea ZF oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi au furnizat lista companiilor care au în derulare contracte de întreţinere multianuală. Cea mai mare parte a acestor contracte se derulează în perioada 2008-2012. Astfel, în fiecare din ultimii patru ani statul a trimis în conturile constructorilor 250 de milioane de euro pe an. În cazul autostrăzii A1 şi a centurii oraşului Ploieşti constructorii Straco, Delta ACM 93 şi Romstrade vor încasa

25 de milioane de euro pentru doi ani de întreţinere, în timp ce pentru un contract similar pe autostrada A2 Romstrade şi Straco încasează alte 28 de milioane de euro

Primele date ale bilanţului arată că 650 de maşini erau prinse ieri după-amiază sub nămeţi de zăpadă, 22 de drumuri judeţene şi două autostrăzi fiind închise circulaţiei rutiere, iar 24 de zboruri şi 32 de trenuri anulate, după cum arătau datele până la închiderea ediţiei ZF.

Deszăpezirea este coordonată de Comandamentul de Iarnă, organism condus de Ministerul Transporturilor, în cadrul căruia participă şi oficiali ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Poliţiei, dar şi din cadrul Jandarmeriei Române.

Ziarul Financiar a aflat că sub ză­padă erau ieri prinse aproximativ 650 de maşini, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă salvând până ieri du­pă-masă aproximativ 2.000 de persoane.

"Am primit apeluri de la foarte multe persoane care au avut probleme din cauza zăpezii. Apelurile au fost de ordinul miilor, în total cu aproximaţie cred că au fost între 7.000 şi 9.000 de apeluri, însă unele persoane au sunat şi de două trei ori pentru că la unele cazuri a fost foarte greu de ajuns", a explicat Adrian Maghiar, maior şi pur­tător de cuvânt în cadrul Inspec­to­ratului pentru Situaţii de Urgentă (ISU).

Date oficiale au fost obţinute însă numai după ce ZF a sunat ieri la Minis­terul Transporturilor, la Inspec­toratul General al Poliţiei Române (IGPR), la centrul Infotrafic şi la Serviciul pen­tru Telecomunicaţii Speciale. Niciu­nul dintre oficialii acestor instituţii nu a putut să înainteze estimări în privinţa numărului de oameni prinşi sub nămeţi.

Inexistenţa unor date centralizate privind numărul de maşini şi de oameni prinşi sub zăpadă în fiecare oră şi monitorizarea lor arată că autorităţile au fost depăşite de evenimente. Ca dovadă, au fost zeci de persoane care au rămas blocate în maşini peste 20 de ore deşi s-au aflat la doar la câţiva kilometri de localităţi.

"Există numai nişte estimări în acest moment. Ştim că sunt drumuri naţio­nale blocate, însă noi nu avem compe­tenţă pentru a salva oamenii", a spus Cătălin Simion, ofiţer de presă al IGPR.

Ulterior, un alt funcţionar din biroul de presă al aceleiaşi instituţii a revenit cu un telefon pentru a explica că între­bări precum "câţi oameni au reclamat la 112 că sunt blocaţi în zăpadă" sau "câte maşini sunt în aceste moment blocate în ţară" nu vor primi răspuns.

"Dumneavoastră aţi sta să număraţi toate maşinile? Pentru a afla câte persoane au sunat la 112 vă rog să vă adresaţi Serviciului pentru Telecomu­nicaţii Speciale. O să primiţi mai multe informaţii în urma unei conferinţe de presă susţinute de cei de la Ministerul Afacerilor Interne", a răspuns unul dintre oficialii IGPR.

Ulterior, oficialii Serviciului pentru Telecomunicaţii Speciale au explicat însă că deţin doar cifra totală a per­soanelor care au apelat în ultimele 24 de ore numărul de urgenţă 112.

"Avem doar o cifră totală a ape­lu­rilor la 112 şi numărul de apeluri care au fost redirecţionate către Pom­pieri, Sal­vare sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă nu putem spune cu certitudine câte persoane au apelat din cauza problemelor cu zăpada. Numai cei de la ISU sunt în măsură să vă transmită cifre certe", a declarat un funcţionar din biroul de presă al STS, care nu a dorit să fie citat. Oficialul STS nu a precizat numărul total al apelurilor primite la 112 în ultimele 24 de ore şi nici care este creşterea faţă de ziua anterioară.

În tot acest timp în care autorităţile evitau să îşi asume responsabilitatea, în ţară erau blocate 23 de drumuri naţio­nale şi autostrăzi. Mai mult, ieri dimi­neaţă cel puţin 3.000 de oameni care locuiesc în comunele şi satele din apropierea Bucureştiului nu au reuşit să ajungă la muncă în Capitală.


Probleme la Adunaţii-Copăceni şi Mogoşoaia

Cei care muncesc în Bucureşti, dar locuiesc în localităţi aflate la câţiva zeci de kilometri de Capitală au întâmpinat ieri probleme în drumul spre muncă, spun primarii din localităţile limitrofe.

"De la Adunaţii-Copăceni la Uzunu nu se mai circulă, sunt probleme. De la Adunaţii-Copăceni la Bucureşti traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă iar dimineaţă s-a circulat greu numai pe un singur fir", a spus Ion Tache, primar al comunei Adunaţii Copăceni, de la 20 de kilometri sud de Bucureşti, unde 500 de localnici fac zilnic naveta spre Capitală.

Probleme din cauza zăpezii au fost şi în nordul Capitalei, de exemplu în Mogoşoia, unde s-a circulat ieri-di­mi­neaţă cu dificultate.

"Am avut probleme pe drumul naţional. Am avut un TIR care a derapat şi din această cauză traficul a fost foarte mult îngreunat. Am sunat dimineaţă şi la 112 şi la AND însă nu au putut face nimic. Pe la ora 9 dimineaţă am reuşit să îl scoatem de pe şosea. De circulat se circulă însă foarte greu, cu 20-30 de kilometri pe oră", a spus la rândul său şi Ionel Scrioşteanu, viceprimar în Mogoşoaia.


Zăpada a paralizat traficul: 21 de drumuri naţionale şi două autostrăzi închise, 24 de zboruri şi 32 de trenuri anulate

Din 96 de zboruri programate ieri de pe cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă din Capitală, erau anulate 18 zboruri până la ora 16, potrivit datelor de pe site-ul aero­por­tului. Şi de pe aeroportul low-costurilor au fost anulate mai multe zboruri. Astfel că din cele 19 zboruri (plecări) de pe aeroportul Aurel Vlaicu şase au fost anulate, respectiv cursele Wizz Air spre Londra, Bergamo, Roma, Catania, Valencia, dar şi cursa GermanWings spre Koln, potrivit datelor de pe site-ul aeroportului.

Oficialii companiei care adminis­trează cele două aeroporturi din ţară nu au transmis câţi pasageri sunt afectaţi de anularea zborurilor. "Nu avem cum să ştim câţi pasageri ar fi trebuit să fie în cursele anulate. Noi putem afla doar câţi pasageri au fost în cursele care au operat", a răspuns Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Na­ţionale Bucureşti. Potrivit estimărilor ZF numărul pasagerilor curselor anu­late ar putea depăşi 2.000 de persoane.