Aviva părăseşte Europa de Est: compania a vândut asigurătorului american MetLife operaţiunile din România, Cehia şi Ungaria. ZF a scris din noiembrie 2011 despre tranzacţie

Autor: Adrian Dumitrache 30.01.2012

Aviva a vândut către asigurătorul american MetLife operaţiunile din România (Aviva Asigurări de Viaţă şi Aviva Pensii Private), Cehia şi Ungaria, ca parte a strategiei de concentrare a activităţilor pe pieţele unde grupul britanic are o poziţie dominantă.Ziarul Financiar a scris încă din luna noiembrie a anului trecut despre interesul grupului MetLife pentru operaţiunile Aviva.

"Am convenit vânzarea operaţiunilor noastre din Cehia, Ungaria şi România către MetLife. Este încă un pas către angajamentul nostru de a ne concentra pe pieţele prioritare", a declarat preşedintele Aviva Group, Andrew Moss, într-un comunicat Aviva remis MEDIAFAX de subsidiara din România.

Tranzacţia va fi avizată de către autorităţile competente din fiecare ţară şi va fi finalizată în cursul anului 2012, estimează compania britanică.

"Capitalurile proprii ale celor trei operaţiuni la 30 iunie 2011 aveau o valoare de aproximativ 57 milioane de euro", se menţionează în comunicat.

Aviva nu a comunicat valoarea tranzacţiei.

Directorul general al Aviva Asigurări de Viaţă, Mihai Popescu, a declarat că tranzacţia va duce la formarea unei instituţii financiare mai performante, care poate schimba clasamentul industrei de asigurări de viaţă şi a administrării fondurilor de pensii.

MetLife va prelua operaţiunile Aviva Asigurări de Viaţă şi Aviva Pensii Private prin Alico Asigurări România, pe care o deţine.

"MetLife intenţionează să investească pentru a creşte în pieţe cu potenţial ridicat", a declarat Michel Khalaf, preşedintele MetLife pentru Regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), într-un comunicat al companiei.

Alico are în România circa un milion de clienţi, iar după finalizarea tranzacţiei companiile locale Alico Asigurări şi Alico Pensii vor asigura servicii pentru mai mult de 1,5 milioane de persoane.

Cu vânzări globale de 47,1 miliarde de euro în 2010, Aviva este al şaselea asigurător la nivel internaţional, deservind 44,5 milioane de clienţi în Europa, America de Nord şi Asia-Pacific.

În România, Aviva Asigurări de Viaţă este unul dintre cei mai importanţi jucători, ocupând locul 5 în ierarhia de profil, cu o cotă de 5,34% şi subscrieri de 88,9 milioane de lei la finele anului 2010.

În primele nouă luni ale anului trecut, subscrierile Aviva Asigurări de Viaţă au scăzut cu 6,9%, la 54,81 milioane de lei, potrivit datelor asociaţiei asigurătorilor din România (UNSAR), pe fondul unei reorganizări a businessului, care a avut ca obiectiv, printre altele, reducerea cheltuielilor şi creşterea productivităţii. Compania a avut în 2010 pierderi de 19,9 milioane de lei.

Aviva Asigurări de Viaţă are un capital social de 109,9 milioane de lei, controlat de Aviva International Holding Limited (Marea Britanie) - 99,9998% şi Aviva Training&Services SRL - 0,0002%.

Lansată oficial la 11 octombrie 2000, Aviva România a activat pînă în iunie 2002 sub numele de Commercial Union Asigurări de Viaţă România.

În 2007, grupul britanic a intrat în România şi pe piaţa pensiilor private, prin înfiinţarea Aviva Pensii Private, care activează atât pe segmentul pensiilor private obligatorii - Pilonul II, cât şi al pensiilor facultative - Pilonul III.

În primii zece ani de activitate, Aviva a investit 243 milioane de lei în dezvoltarea operaţiunilor din România, potrivit datelor anunţate de companie în octombrie 2010.

MetLife este o companie americană activă la nivel mondial în domeniile asigurărilor de viaţă, generale şi reasigurare.

În noiembrie 2010, MetLife a achiziţionat Alico, iar ca urmare a acestui acord, Alico Asigurări şi Alico Pensii Private sunt companii afiliate MetLife.

Şeful de la Aviva România, Mihai Popescu, a ocupat anterior funcţia de director de marketing, la Alico Asigurări.

Alico Asigurări România este al treilea jucător local de profil, cu subscrieri de 205,03 milioane de lei în 2010, după ING Asigurări de Viaţă şi BCR Asigurări de Viaţă.