Ministerul Turismului despre SIET: Datele personale completate de turişti vor fi disponibile doar pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor

Autor: Mirabela Tiron 30.01.2012

Oficialii Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) au trimis un comunicat cu precizări legate de modul în care va funcţiona Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), după ce Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a cerut renunţarea introducerii acestui sistem.

Precizări MDRT:

1. MDRT nu are acces sub nicio formă la datele personale (de tipul nume, prenume, domiciliu, seria actului de identitate etc.) ale turiştilor cazaţi în structurile de primire turistică şi înregistraţi în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET).

2. MDRT are acces doar la datele statistice (de tipul numărul de turişti cazaţi într-o structură de primire turistică, câţi sunt străini, din ce ţări provin, câţi sunt bărbaţi şi câţi sunt femei etc.) ale turiştilor cazaţi în structurile de primire turistică şi înregistraţi în SIET.

3. În ceea ce priveşte evidenţa turiştilor, SIET va conţine exact aceleaşi date pe care le conţine în prezent "Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor", pe care fiecare turist o completează în momentul în care se cazează. Singura diferenţă este că, prin SIET, aceste date vor fi disponibile în format electronic.

4. Datele personale completate de turişti în "Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor" vor fi disponibile, odată cu implementarea SIET, la fel cum sunt şi în prezent, numai angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

5. Referitor la scrisoarea adresată săptămâna trecută de Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), menţionăm că proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structurile de primire turistice se află în dezbatere publică şi că, în urma discuţiei cu reprezentanţii FIHR, s-au identificat aspectele din textul proiectului care au iscat neînţelegeri şi au fost reformulate pentru a fi şi mai clare.

6. Menţionăm că principalele argumente care au stat la temelia implementării unui astfel de sistem electronic de evidenţă a turiştilor sunt: (1) combaterea evaziunii fiscale (odată cu declararea numărului de turişti în timp real prin înregistrarea lor în SIET, inspectorii MDRT vor putea verifica dacă numărul de turişti pe care hotelierii îi declară cazaţi în structurile lor de primire turistică este şi numărul real) şi (2) posibilitatea elaborării de strategii turistice pe baza unor date foarte precise (în prezent, nu există un sistem exact de măsurare a datelor turistice; cel mai folosit, rapoartele Institutului Naţional de Statistică, nu oferă toate datele necesare elaborării unor strategii corecte, de exemplu, indicatorul "sosirile vizitatorilor străini în România" nu conţine doar turiştii străini care vin în ţară, ci şi micul trafic de frontieră, adică străini din ţările învecinate care vin în România pentru alte activităţi decât turismul).