Boicot parlamentar. PSD, PNL şi PC intră în grevă parlamentară până în alegeri. Îşi încasează totuşi salariile, dar le donează

Autor: Iulian Anghel 30.01.2012

Parlamentul se reuneşte miercuri în sesiune ordinară, dar fără opoziţie care a decis să intre în grevă. Până la alegeri, opoziţia se jură că nu va mai călca în Parlament, protestând, astfel, la adresa puterii. Este ceea ce a numit "grevă parlmentară" după ce ideea ca toţi membrii USL (PSD, PNL şi PC) să-şi înainteze demisiile pentru a forţa alegeri parlementare anticipate a fost abandonată. Cum demisiile nu presupuneau, constituţional, alegeri anticipate sau desfiinţarea Parlamentului, ci, eventual, alegeri parţiale pentru fotoliile libere, soluţia la care s-a ajuns astăzi este cea a unei greve parlamentare. Au mai existat şi în trecut încercări ale opoziţie de a intra în grevă sau supărări de câteva zile, urmare de revenirea opoziţiei la lucrări, dar protestul USL ar urma să fie cel mai lung din ultimii 22 de ani - să ţină până la alegeri, adică opt-nouă luni, dacă nu sunt organizate anticipate.

Parlamentarii USL îşi vor încasa, totuşi, banii din leafă, dar spun că îi vor dona. Şeful liberal, Crin Antonescu, a susţinut că se va împrumuta de la amici, pentru că nu are alte surse de venit.

Tehnic, operaţiunea nu se poate solda cu ceva, puterea vând încă voturi să-şi treacă legile. Cât va conta în planul imaginii, rămâne de văzut.