Cu fiecare grad în minus, factura la gaze se încarcă cu 350.000 de dolari. Ieri importurile au crescut de şase ori

Autor: Roxana Petrescu 31.01.2012

În cursul zilei de ieri importurile de gaze naturale au fost de aproape şase ori mai mari comparativ cu o zi de iarnă obişnuită, în timp ce consumul total de gaze naturale a fost în creştere cu circa 15% faţă de media pentru această perioadă.

Practic, dacă într-o zi cu temperatură normală pentru această perioadă se consumă până la 60 de milioane de metri cubi de gaze, ieri România a ars 68,8 milioane de metri cubi de gaze, în contextul în care de la o medie termică pentru luna ianuarie de circa minus 1-2 grade, ieri s-a ajuns la o medie de circa -14 grade. Astfel, pentru fiecare grad în minus, România este nevoită să importe câte 0,7 milioane de metri cubi în plus, care costă circa 350.000 de dolari dacă vin din Rusia.

Ministerul Economiei, instituţia în subor­dinea căreia se găsesc cele mai importante com­panii din această piaţă, Romgaz, care asi­gură jumătatate din producţia internă de gaze na­turale, şi Transgaz, transportatorul naţional de gaze, spune că deocamdată nu sunt pro­bleme în aprovizionarea tuturor consuma­torilor. Pe de altă parte însă, meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ger, valabilă până vineri, 3 februarie, pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea, unde temperaturile minime vor fi în general între -27 şi -17 grade.

"În mod normal, iarna se importă circa 2,4 milioane de metri cubi pe zi. Azi (ieri - n. red.) s-au importat 14,3 milioane de metri cubi", spun surse din piaţa gazelor naturale care au mai precizat că furnizorii importă pe măsură ce consumul creşte. Potrivit acestora, din totalul de 14,3 milioane de metri cubi, 2,1 milioane de metri cubi au intrat prin intermediul conductei Arad-Szeged, singura sursă prin care România poate aduce gaze din altă parte în afară de Rusia. Restul cantităţii a venit de la ruşi, prin intermediari, de la gigantul Gazprom. Luând în calcul preţul anunţat de Au­toritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru gazele de import, de 495 de dolari pe mia de metri cubi, rezultă că numai pentru gazul adus din Rusia factura pe ziua de ieri a depăşit suma de 6 milioane de dolari.

La această sumă se adaugă şi gazele aduse prin Arad-Szeged, interconectorul care leagă sistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria şi deci cu vestul Europei.

Potrivit preţurilor la care s-au încheiat tranzacţiile pe una dintre cele mai importante platforme din Europa Centrală, Central European Gas Hub (CEGH), importurile prin Arad-Szeged s-ar putea ridica la o valoare de peste 0,65 milioane de dolari, luând în calcul un preţ de 311 de dolari pe mia de metri cubi.

Astfel, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, ieri factura de import de gaze a României a ajuns la peste 6,6 milioane de euro, cantităţile aduse fiind de şase ori mai mari faţă de cele importate într-o zi obişnuită de iarnă.

În ceea ce priveşte situaţia din depozitele de înmagazinare, surse din domeniu spun că pentru programul de iarnă trebuia stocate 2,35 miliarde de metri cubi şi că înmagazinările au ajuns până la 3,6 miliarde de metri cubi.

"Azi (ieri ñ n.red.) s-au consumat 68,8 milioane de metri cubi. Structura consumului este următoarea: 31,5 milioane de metri cubi din producţia internă, 23 de milioane de metri cubi din depozitele de înmagazinare şi 14,3 milioane de metri cubi din import. Media pentru această perioadă este de circa 60 de milioane de metri cubi, dar au fost şi zile în care consumul a fost de numai 52 de milioane de metri cubi din cauza temperaturilor mai ridicate", au mai spus sursele citate.

Ministerul Economiei dă însă asigurări că situaţia este deocamdată sub control şi că nu vor exista probleme deosebite în asigurarea cantităţilor necesare pentru aprovizionarea cu gaze naturale pe întreg teritoriul ţării.

În România sunt doi producători de gaze naturale, Petrom şi Romgaz care asigură în proporţii aproximativ egale circa 70% - 80% din consumul intern. Restul este asigurat în mare parte prin importuri din Rusia. În 2010, consumul de gaze din România a fost de circa 13,8 mld. metri cubi.