Primul fost premier condamnat: Adrian Năstase, doi ani de închisoare cu executare. Are dreptul la recurs

Autor: Andreea Mioara Neferu 31.01.2012

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat ieri la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul "Trofeul Calităţii". Sentinţa vine la doar câteva săptămâni după ce fostul premier a fost achitat într-un alt dosar, Mătuşa Tamara, în care era acuzat de fapte de corupţie.

În dosarul "Trofeul Calităţii", Năstase este acuzat în legătură cu strângerea ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru funcţia de preşedinte din partea PSD. Pedeapsa nu este definitivă însă, ea putând fi atacată cu recurs.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, în urmă cu trei ani, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". În realitate însă, taxele de participare strânse în urma simpozionului au ajuns la patru companii controlate de apropiaţi ai lui Năstase, care ulterior au mers către o firmă ce a prestat servicii în campania prezidenţială a acestuia.

Prejudiciul ar fi de aproape 67 de miliarde de lei vechi (circa 1,6 milioane de euro la cursul de schimb din 2004).

Fostul premier a declarat că decizia de condamnare la doi ani de închisoare este una "politică" şi "murdară", menţionând că va face recurs. "Plătesc pentru că în aceşti ani am avut curajul să îl înfrunt pe Traian Băsescu şi pe oamenii săi şi pentru că am avut curajul să îl înfrunt pe Daniel Morar şi pe oamenii săi", a spus Năstase. Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), susţine că ARACO a organizat de la mijlocul anilor '90 o manifestaţie denumită "Trofeul Calităţii ARACO", însă în anul respectiv (2004 - n.red.), ISC a avut iniţiativa să organizeze un "trofeu al calităţii", unde o serie de firme de construcţii au participat. "La acea vreme, noi aveam înregistrată la OSIM marca «Trofeul Calităţii ARACO», însă juriştii consultaţi de noi ne-au spus că nu putem ataca numele simpozionului organizat de ISC. Noi ca asociaţie nu am fost implicaţi nici direct, nici indirect în acest simpozion (cel din dosarul lui Năstase - n. red.), însă o mare parte din membrii asociaţiei au primit invitaţii la acest simpozion. Invitaţia era făcută de asemenea manieră încât, volens nolens, aproape devenea obligatorie participarea. Ce s-a întâmplat mai târziu cu banii din taxele de participare nu ştim", spune Plosceanu.

În dosarul "Trofeul Calităţii", Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici (acesta din urmă fiind preşedinte al Forum Invest) au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.

Adrian Năstase, alături de Irina Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici şi Cristian Mihail Vasile au fost obligaţi de către instanţa supremă la plata a peste trei miliarde de lei vechi (circa 70.000 de euro) despăgubiri către ISC.

De asemenea, Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile au fost obligaţi de judecători la plata a alţi peste trei miliarde de lei către ISC, despăgubiri civile.

Totodată, instanţa a decis ca Adrian Năstase să plătească 38.217 lei (8.800 de euro), sumă pe care se consideră că a primit-o în urma activităţii infracţionale comise.

Nu este însă sigurul proces al lui Năstase. De curând, fostul premier a fost achitat în dosarul Mătuşa Tamara, în care era acuzat de fapte de corupţie, însă pe rol mai există dosarele Zambaccian 1 şi 2.

Procesele lui Năstase