Laureatul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman: În Europa, inflaţia nu este problema, ci soluţia

Autor: Iulian Anghel 31.01.2012

Paul Krugman, laureat al premieului Nobel pentru economie şi cronicar la New York Times, critică într-un interviu publicat de Le Monde rigiditatea Germaniei şi afirmă că, din punctul de vedere al americanilor, vechea budată: "Europa, ce număr de telefon are?" este încă de actualitate.

"Personal sunt foarte preocupat de ceea ce se întâmplă. A devenit foarte greu de înţeles cum funcţionează, cum găseşte mijloace de ajustare Europa. Ea este o reală sursă de îngrijorare pentru economia lumii."

Potrivit economistului american, niciun summit european nu a ştiut să aducă răspunsuri adecvate, nicio decizie politică nu a ştiut să trateze problema crizei în integralitatea sa: "Criza rămâne înţelească doar ca o chestiune de derivă bugetară. Dar nu e cazul. Dezechilibrele există, dar există, de asemenea, un ecart de competitivitate şi de flux de capitaluri. Singurul element pozitiv a venit de la Mario Draghi preşedintele BCR care, indirect, s-a implicat pe piaţa datoriilor suverane. Dar asta nu tratează decât urgenţa fără să aducă rezultate fundamentale."

Potrivit lui Krugman, BCE ar trebuie să acţioneze precum Rezerva federală americană (Fed): "Dacă punem deoparte blocajele politice, da, Europa are nevoie de o politică monetară foarte agresivă. Chiar mai multă agresivitate decât Statele Unite. Nu există alt mijloc de a face ajustările necesare. BCE ar trebuie să cumpere mai multă datorie a statelor, dar şi să favorizeze mai mult expansiunea monetară."

Nu s-ar traduce acest lucru în inflaţie?

Ba da, răspunde Krugman, dar adaugă: "Inflaţia nu este problema, este soluţia." Şi explică mai departe: "Pentru restaurarea competitivităţii în Europa, ar trebui ca, sa zicem, de aici în cinci ani, salariile să scadă în ţările mai puţin competitive cu 20% prin raport cu Germania. Cu un pic de inflaţie această ajutare (pentru câştigul de competitivitate - n.n.) este mai uşor de realizat (adică să laşi preţurile să urce fără să majorezi salariile)."