GermanWings renunţă la zborurile spre Berlin şi Stuttgart

Autor: Mirabela Tiron 01.02.2012

Compania aeriană GermanWings, divizia low-cost a Lufthansa, care opera anul trecut curse spre Berlin, Köln şi Stuttgart de pe aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa), a renunţat la zborurile pe ruta Bucureşti-Stuttgart şi va înceta şi operarea curselor spre Berlin anul acesta.

"Ruta Bucureşti-Stuttgart a fost mai slabă spre finalul anu­lui 2011, motiv pentru care am renunţat la operarea ei. Pe Bu­cureşti-Berlin va opera direct Lufthansa în detrimentul Ger­manWings", a spus Andreas Engel, directorul de comu­ni­care al companiei low-cost. El nu a precizat când se va re­nun­ţa la zborurile spre Berlin, însă pe site-ul companiei nu se mai pot rezerva bilete începând cu iunie anul acesta, lună în care Luf­than­sa lansează cursele pe această rută.

Compania aeriană Lufthansa va introduce din iunie patru zboruri săptămânal pe noua rută Bucureşti-Berlin, potrivit oficialilor companiei. Preţul practicat pe această rută va fi de 49 de euro pe o singură călătorie, iar aeronava care va opera zborurile este un Airbus A320. În Ro­mâ­nia compania a înregistrat o creştere cu 20% a traficului de pasageri în primele nouă luni ale anului trecut faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Anul trecut, avioanele companiei aeriene germane Ger­manWings au zburat de pe aeroportul Băneasa spre Berlin, Köln şi Stuttgart cu 142 de locuri ocupate din cele 156 în pri­me­le şase luni, potrivit ultimelor date disponibile de la oficialii co­mpaniei. Compania opera patru curse săptămânal spre Köln din Bucureşti şi câte trei spre Stuttgart şi Berlin. Ger­manWings concura pe piaţa locală în mod direct cu Blue Air, care opera curse pe Bucureşti - Stuttgart.

Pe piaţa românească, GermanWings transporta între 50.000 şi 80.000 de pasageri anual. Rezultatele financiare ale com­paniei pe anul trecut pe piaţa românească nu au fost făcute publice. "GermanWings nu se va retrage pe pe piaţa locală. Cea mai importantă rută, Bucureşti - Köln (sediul prin­cipal al GermanWings), merge foarte bine de ani de zile şi are deja multe rezervări pentru anul 2012", a declarat An­dreas Engel. El a menţionat că operaţiunile vor fi mutate pe aero­portul Henri Coandă (Otopeni), dat fiind faptul că pe aero­portul Băneasa vor fi majorate taxele.

În 2010, compania low-cost GermanWings, care a transportat la nivel internaţional 8 milioane de pasageri, a finalizat cu o cifră de afaceri de 630 de milioane de euro. Divizia low-cost a Lufthansa a intrat pe piaţa românească în martie 2007. Deşi nu a creat niciun loc de muncă pe piaţa locală, de operaţiunile din Bucureşti ocupându-se o agenţie de handling, compania opera pe profit, potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor companiei.

Deşi a intrat în România în urmă cu câţiva ani, prezenţa GermanWings pe piaţa locală este una marginală, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul companiei aeriene low-cost easyJet. Din cauză că nu mai obţinea profit, anul trecut, low-costul easyJet, care opera şapte zboruri pe săptămână pe ruta Bucureşti-Madrid şi cinci pe Bucureşti-Milano, a anunţat că va ieşi de pe piaţa locală înce­pând cu 2012. Retragerea acestui low-cost nu i-a speriat însă pe italienii de la Air Vallee, care au anunţat anul acesta că vor intra pe piaţa românească.