Polonia a construit 1.440 km de şosele şi autostrăzi în 5 ani pentru Euro 2012. Cât s-a construit în România

Autor: Alexandru Stefan Matei 01.02.2012

Polonia speră că Euro 2012 va atrage circa un milion de turişti cărora să le poată prezenta succesul economic şi stabilitatea politică a ţării într-o perioadă în care criza datoriilor a afectat majoritatea ţărilor de pe continent, a declarat ministrul polonez al sportului Joanna Mucha, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Polonia şi Ucraina vor fi gazdele Campionatului European de Fotbal de anul acesta, ce va avea loc în iunie şi iulie, iar pentru a pregăti ţara pentru acest eveniment, guvernul de la Varşovia a demarat cel mai ambiţios program de dezvoltarea a infrastructurii de la ieşirea din comunism încoace.

"Acest campionat este o oportunitate fantastică pentru a ne îmbunătăţi imaginea în condiţiile în care în străinătate aceasta este total diferită comparativ cu realitatea. Aşteptăm un milion de fani şi turişti pe parcursul campionatului", a spus Mucha. "Tot ce le pot transmite este: veniţi şi veţi fi cu adevărat surprinşi de ceea ce am reuşit să facem în aceşti peste 20 de ani".

La sfârşitul săptămânii trecute, Stadionul Naţional, construit special pentru Euro 2012, a fost inaugurat la Varşovia. Polonia a construit arene noi în Gdansk şi Wroclaw şi l-a modernizat pe cel din Poznan.

De asemenea, ţara a construit 1.440 de kilometri de şosele şi autostrăzi de la decizia din 2007 a UEFA de a oferi ţări dreptul de a găzdui acest eveniment sportiv şi speră să obţină venituri suplimentare de câteva sute de milioane de zloţi de la fanii care vor veni la meciuri.

Pentru comparaţie, în aceeaşi perioadă, în România s-au construit 164 de kilometri de autostrăzi.

"Veniturile directe obţinute din organizarea Euro 2012 nu vor acoperi niciodată costuri dacă adăugăm şi cheltuielile cu infrastructura", a spus Mucha. "Dar Euro 2012 este un salt fantastic în civilizaţie pentru Polonia, mare parte din acesta având deja loc".

Investiţiile masive, cofinanţate din fonduri europene, a ajutat Polonia să rămână pe creştere economică în toţi anii de criză, fiind singura ţară din UE care a evitat recesiunea.