Nu este întâmplător că Guvernul se împrumută pe Wall Street. Băncile străine au ieşit cu banii din ţară. Austriecii au scos 2 mld. de euro, iar francezii 800 de mil. de euro în T3 2011

Autor: Claudia Medrega 02.02.2012

Expunerea locală a băncilor străine a scăzut în toamna trecută cu 2,6 mld. euro, deşi unii jucători au adus bani în plus.



Bancherii austrieci au tăiat expunerile pe România în trimestrul al treilea din 2011 cu circa 1,9 mld. euro comparativ cu nivelul înregistrat la jumătatea anului trecut, sub presiunile de reducere a vulnerabilităţii la risc şi de consolidare a capitalurilor, arată datele centralizate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI).

Astfel, expunerea locală a austriecilor a scăzut la 29 mld. euro, însă nu şi-au pierdut poziţia de principali finanţatori ai României.

Grupurile austriece prezente pe piaţa locală sunt Erste - prin BCR, Raiffeisen, Volksbank şi UniCredit Bank Austria - reprezentată de UniCredit Ţiriac Bank. La nivel declarativ acţionarii marilor bănci locale susţin că nu-şi retrag banii, însă statisticile internaţionale îi contrazic.

Ajustările de expuneri au avut loc în contextul în care înţelegerea de la Viena privind menţinerea expunerilor băncilor mari a expirat în martie 2011, iar tensiunile din zona euro s-au acutizat. În plus, austriecii sunt presaţi puternic să-şi consolideze capitalurile şi, ca atare, au recurs la restrângerea expunerilor pe regiune începând cu cele mai riscante.

În total, expunerile băncilor străine pe România au scăzut în T3 cu circa 2,6 mld. euro, până la 82,4 mld. euro. În cursul anului 2010 nivelul expunerii totale a băncilor străine crescuse cu 3,5 mld. euro, la 84,7 mld. euro. Băncile franceze şi-au redus în T3 2011 expunerea cu 811 mil. euro, în timp ce grecii, care erau consideraţi cel mai mare factor de risc, şi-au ajustat expunerile cu circa 713 mil. euro. BRD-SocGen este a doua mare bancă locală, însă şi alte grupuri mari precum BNP Paribas sau Crédit Agricole au finanţări locale. În schimb, olandezii şi germanii au înregistrat creşteri ale expunerilor în T3. Olandezii sunt reprezentaţi local de ING, însă mai sunt bănci cu expuneri locale.

Trimestrul al treilea a fost marcat de acutizarea tensiunilor din zona euro, băncile intrând sub o presiune fără precedent pentru a-şi reduce expunerile ponderate la risc. Iar România cu o rată a creditelor neperformante de peste 20% este considerată o piaţă cu risc ridicat în analiza grupurilor bancare europene. Unele bănci şi-au atins limitele de expunere pe statul român, însă acesta nu constituie un risc major pentru finanţarea guvernului din moment ce nevoile de cash nou se ridică la 11 mld. lei şi pot fi absorbite de piaţă.

Din raţiuni de siguranţă, Finanţele încearcă să nu depindă prea mult de piaţa internă şi a prevăzut pe 2012 finanţări externe de 2,5 mld. euro. Lansarea marţi a bondurilor de 1,5 mld. dolari pe Wall Street face parte din strategia de diversificare a surselor şi a monedelor, astfel încât statul să poată evita momente de tensiune extremă în zona euro sau presiuni de creştere a costurilor pe piaţa internă.

Datele BRI se bazează pe o metodologie proprie, diferită de cea folosită la testul de stres rulat pe băncile europene anul trecut. Metodologia utilizată de BRI face ca în valoarea expunerilor să fie luată în considerare valoarea totală a activelor subsidiarelor locale ale grupurilor străine chiar dacă o bună parte din acestea sunt finanţate local şi nu reprezintă împrumuturi transfrontaliere.